Ingen er naturligvis i tvivl om at det er godt for børn (og voksne) at dyrke motion. Men nu har et stort landsdækkende studie sat en tyk streg under hvor stor betydning det har for børn og unges trivsel og sundhed at de dyrker idræt – med fodbold, håndbold, gymnastik og badminton som prominente eksempler.
Sammen med et team af forskere har professor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet gennem de seneste tre år gennemført en omfattende undersøgelse blandt mere end 6.000 piger og drenge på 10-13 år. Børnene kommer fra 215 skoler i 62 kommuner, og studiet viser at de 10-13-årige piger og drenge som går til foreningsidræt, har markant højere fysisk, psykisk og social trivsel, bedre kondition, større muskelstyrke og langt lavere fedtprocent end de børn der ikke er foreningsaktive.
Men også målrettet idræt i skolen øger trivslen hos børn. SDU-forskerne har i samarbejde med DBU igennem 11 uger gennemført kombineret sundhedsundervisning og fodboldtræning i 2 x 45 minutter om ugen med mere end 5.000 børn fra mellemtrins-klasserne. Og de foreløbige resultater viser en positiv effekt på social trivsel blandt både piger og drenge, og hos pigerne tillige øget fysisk trivsel.
Det har overrasket forskerne at pigerne vurderer programmet lige så positivt som drengene gør, for fodbold er en ny arena for mange af pigerne. Men det har vist sig at pigerne godt kan lide når idræt organiseres i mindre grupper, og at det er sjovt, inkluderende og lærerigt, konkluderer forskerne.
I april i år viste en anden undersøgelse fra Syddansk Universitet at vi danskere generelt er blevet mindre fysisk aktive under coronakrisen, og at det især gælder de ældre og teenagerne. Unge der bor hjemme hos deres forældre, havde ifølge undersøgelsen reduceret deres fysiske aktivitet med over 40 procent. Mange angav som grund at de har savnet nogen at dyrke motion med – hvilket underbygger betydningen af fællesskaber omkring idræt, uanset om det er i foreninger, klubber eller i skolen.
Kilde: Syddansk Universitet. Undersøgelsens første resultater er udkommet i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.