Træthedsbrud i underben og fødder er en alvorlig overbelastningsskade, som primært ses hos militært personale og idrætsudøvere, idet træthedsbrud opstår på grund af store mængder træning og/eller belastning.
Når man starter op med at træne, eller øger sin træningsmængde, vil knoglevævet reagere ved at øge tætheden af knoglemassen – hvilket som udgangspunkt er positivt, idet knoglen dermed bliver stærkere. Men med for forceret belastning – hvis man fx træner for meget eller går for hurtigt frem – kan knoglen ikke følge med, og der vil dannes små mikro-skader i knoglen (mikro-rupturer), som kan brede sig til en reel revne, hvis man fortsætter med at belaste. Det vil medføre smerte, men først senere i træningspasset og ikke ved opstart af aktiviteten, som det er tilfældet ved overbelastning af senerne. Hvis belastningen fortsætter, vil det ende med et reelt brud på knoglen.
Træthedsbrud kan forekomme overalt, men er mest almindelige i skinneben, tæer, fodrodsknogler og ankler.
Træthedsbrud (stressfrakturer) behandles således:
Stressfrakturer i fodrodsknoglerne, forreste del af skinnebenet, ankel-malleolerne (knoglerne på hver side af anklen), 2. og 5. tå samt rullebenet heler meget langsomt og kræver særlig behandling. Fx anbefales 6 ugers total aflastning med krykker eller operation ved en stressfraktur i en fodrodsknogle for at få den til at hele.
Kilde: Stressfrakturer, Fagligt Katalog, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi v. fysioterapeut, ph.d. Anders Vinter, 2015
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.