Tilbage efter graviditet og fødsel: Jeg har svømmet spindelvævet af mig

Malene Hedegaard, journalist

Jeanne Kornum

Det var ikke helt planlagt da Jeanette Ottesen i marts 2017 blev gravid. Hun var midt i et træningsforløb frem mod EM 2018, da en positiv graviditetstest satte sportskarrieren på midlertidig pause. Nu er hun tilbage i bassinet og træner benhårdt frem mod det som hun håber bliver hendes internationale svømme-comeback og store finale: OL 2020 i Tokyo!

Da Jeanette Ottesen en martsdag i 2017 så to positivstreger tone frem på graviditetstesten, troede hun først ikke sine egne øjne. Som mange andre topatleter havde hun i årevis haft uregelmæssig menstruation og troede derfor at hun ville have svært ved at blive gravid. Den antagelse var blevet bekræftet af hendes egen læge, og derfor var det lidt af et chok da testen pludselig sagde noget andet:

– Jeg har ikke haft normal cyklus i 15 år. Der har været mange måneder helt uden menstruation, så da min læge sagde at hvis jeg droppede p-pillerne nu, ville det nok passe med en graviditet engang efter EM, troede jeg på det.

Panik og glæde

Men sådan gik det ikke, for bare to måneder senere var der gevinst i universets store forplantningslotteri. En nyhed der blev modtaget med både glæde og chok i hjemmet på Østerbro:

– Min mand Marco var lykkelig, og det samme var alle omkring os da de fik nyheden. Det var jeg sådan set også selv, men samtidig gik jeg også i panik og var igennem hele det der med ‘Hvad fanden gør jeg nu? Hvad stiller jeg op, hvordan siger jeg det til mine sponsorer?’

Det var dog aldrig en overvejelse for parret at afbryde graviditeten og udskyde forældreskabet til efter EM. For selvom timingen kunne have været bedre, ville de begge gerne have børn, og ingen af dem kunne forestille sig at afslutte et spirende liv med en provokeret abort. Så hellere tage en pause fra svømningen og vende stærkt tilbage efter fødsel og barsel.

Baby ved bassinkanten

Men moderskab og topidræt er ingen enkel cocktail at mixe. Af indlysende årsager betød graviditeten en fuldtonet pause fra elitetræningen, og også efter fødslen har Jeanette Ottesen måttet indstille sig på en ændret træningsrutine:

– Jeg kan ikke stå klar klokken syv om morgenen i det Nationale Træningscenter og samtidig være mor for min datter. Derfor træner jeg nu på egen hånd med min mand og det lille team som jeg har samlet omkring mig. Det er lidt noget rod, men også spændende, fortæller den 31-årige topsvømmer.

Frem til for nylig har træningen foregået med datteren Billie-Mai ved bassinkanten, men nu er der heldigvis udsigt til en lidt skarpere opsplitning af træning og babypasning:

– Billie er lige startet i dagpleje, og det går heldigvis over al forventning. Hun er totalt klar til at komme ud blandt andre børn, og jeg er totalt klar til at komme ind i en mere professionel træningsrutine. Når jeg træner med Billie ved kanten, kigger jeg hele tiden op for at se om hun nu er ok eller græder eller hvad. Måske fordi jeg dybest set har dårlig samvittighed over at slæbe hende med i en klorfyldt svømmehal i timevis, hvad et lille barn jo ikke har godt af. Så jeg glæder mig virkelig til at kunne træne igennem med Marco i koncentrerede stræk uden forstyrrelser, konstaterer hun.

Astma

Bekymringen for datterens ve og vel i svømmehallen kommer ikke ud af det blå. Det er velkendt at mange topsvømmere udvikler astma på grund af de mange timer i hallernes klordampe, som i kombination med den hårde træning overbelaster luftvejene. Selv fik Jeanette Ottesen konstateret astma som 20-årig, da hun var på vej til OL i Beijing i 2008:

– Alle vi atleter blev rutinetestet på grund af lufttilstanden i Kina, og der viste det sig at flere af os havde astma uden at vide det. Jeg havde ikke været voldsomt plaget af det forinden, men man forstod pludselig hvor den konstante hosten og harken kom fra. Før da var det noget man bare dealede med, siger hun.

Kun en enkelt gang har hun oplevet et decideret astmaanfald, hvor hun under træning pludselig ikke kunne få luft. Ellers klarer hun sig med astmamedicin, som hun dog p.t. holder pause fra:

– Jeg droppede den da jeg blev gravid, og har klaret mig fint uden. Nu, hvor jeg træner intensivt igen, kan jeg mærke at jeg måske burde tage den på ny. Jeg har også spekuleret over om jeg mon kunne have præsteret endnu bedre før 2008 hvis jeg havde haft den dengang? Men ok, det gik jo meget godt uden, siger hun med et skævt smil.

Fra spindelvæv til sponsorjagt

Selvsikkerheden fejler ikke noget, og hun har da også noget at have den i: Med over 20 internationale medaljer hører hun til blandt Danmarks allermest vindende atleter. Og det at svømme for Danmark er – næstefter at føde et barn – det største hun kan forestille sig:

– At stå der på skamlen og høre nationalsangen og vide at man er den dygtigste i verden, det er ubeskriveligt. Der findes virkelig mange mennesker i verden, og at vide at man er den bedste af alle dem til noget – bare et eller andet – det er vanvittig stort! Næsten lige så stort som at skabe et andet menneske inde i sin krop, med hjerne, hjerte, knogler og hud, siger hun.

Og dermed indkapsler hun det indtryk man får af Jeanette Ottesen anno 2019: En kvinde spændt ud mellem to ‘børn’, der begge kræver mors fulde opmærksomhed. Hun taler lige begejstret om datteren Billie og om den let forsømte storebror, svømningen. Og hun er tydeligt stålsat i ambitionen om at løfte storebror tilbage til fordums tinder:

– Mit mål er OL 2020. Uden en sponsor i ryggen er det op ad bakke, for det hele bliver ret random når man må træne i skiftende haller, hvor der lige er plads. Nogle aftener kan jeg ikke falde i søvn, fordi jeg har så meget stress. Men jeg har svømmet spindelvævet af mig nu og er tilbage i min gamle form. I november vandt jeg mit første DM siden fødslen, og med Billie i dagpleje kommer der mere ro på træningen nu. Og når – ikke hvis, men når! – jeg til april kvalificerer mig til VM, dukker der nok også en ny hovedsponsor op, slutter en optimistisk smilende Jeanette Ottesen.


Kort om Jeanette Ottesen

  • Født 1987 i Kgs. Lyngby
  • Elitesvømmer i disciplinerne fri og butterfly. Har vundet en lang række medaljer i sin sport, herunder fem gange VM-guld, ti gange EM-guld og en enkelt OL-bronze
  • Har deltaget ved fire OL. Træner aktuelt til sit femte OL, som finder sted i Tokyo i 2020
  • Bor på Østerbro i København med sin mand og træner, den tidligere topsvømmer Marco Loughran, og deres fælles datter

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.