Tag på ferie uden stress

Rikke Marie Hedels, arbejdsmiljøkonsulent

Vi kender det alle sammen. Ferien er lige rundt om hjørnet, og vi arbejder intenst på at komme i bund med opgaverne inden. Joël Cyril Boukris, som er arbejdspsykolog hos Falck Healthcare, kommer her med nogle gode råd til hvordan du kommer godt på ferie uden stress.

Prioriter dine opgaver

Lav det vigtigste først – lad småopgaverne ligge til du kommer tilbage igen.

Lav en oversigt over hvad du skal lave når du kommer tilbage – så har du ro i sindet og kan holde ferie uden at skulle huske på noget.

Få overleveret de vigtigste ting til din kollega, så de, hvis der skulle være problemer, kan løse dem uden dig.


Lad din indbakke og skrivebordet være

Det er ikke et succeskriterie at din inbox er tom inden du går på ferie. (Den er alligevel fyldt igen dagen efter du er taget af sted.) Det er vigtigt at kunne skifte fokus væk fra arbejdsopgaver, selvom de ikke er afsluttede.

Husk at gemme dit kodeord til computeren et sted, så du kan finde det når du skal bruge det igen. Det er så ærgerligt at bruge den første time tilbage på arbejdet på at få fat i IT og få et nyt.


Sluk telefon og mail

Lad din telefonsvarer give besked om at du er taget på ferie.

Mange af os er efterhånden vant til altid at være tilgængelig på telefon og mail, men vores krop og hjerne har brug for ro og ferie.

Du kan også meget nemt deaktivere at din telefon synkroniserer med din inbox – forvent at det kan tage lidt tid at vende dig til at den ikke hele tiden bipper!


Vær realistisk

Tag 10 minutter og tænk over hvad du vil have ud af din ferie, og sæt nogle realistiske forventninger som både du og din familie kan leve op til. Det kan netop være nødvendigt aktivt at flytte fokus fra arbejde til ferie. Ferien er tid til at lade batterierne op og få fyldt kontoen med gode oplevelser og med muligheden for at lade tiden gå med lige det der falder ind.


Fejr din ferie

Giv frugt, is eller boller til dine kollegaer, så værdsætter kollegaerne også at du skal på ferie.


Kom godt tilbage igen

Hvis det kan lade sig gøre, så kom tilbage på en onsdag. Det er på en eller anden måde lidt mere overskueligt at komme tilbage når weekenden er lige rundt om hjørnet.

Forvent ikke at du kan arbejde på fuld skrue fra første dag efter ferien. Du skal sætte nogle realistiske forventninger til dig selv og din præstation.

Skab et overblik over din indbakke inden du går i gang med at besvare de enkelte mails. Lav evt. en ny mappe der hedder sommerferie 2015, hvor du lægger alle de mindre vigtige mails over i. Når du har et samlet overblik, så ved du også hvordan du skal prioritere dine opgaver.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.