Sundere mad til idrætshallerne

Af: Marianne Nørup, redaktør

Foto: Nils Rosenvold

Ud med pommes frites, pølser og slush ice! Når unge som gamle idrætsudøvere har brændt en masse kalorier af til kamp eller træning, skal de kunne fortsætte det sunde valg i idrætshallens cafeteria. Og det er mildt sagt ikke nemt som tingene ser ud i dag.

Det virker langt fra logisk at vi mødes med fast food, slik og sodavand i hallens cafeteria efter træning eller kamp. Det er ikke desto mindre sådan det er i langt de fleste af landets idrætshaller. Men heldigvis har stadig flere haller indført et sundere madudbud. I første række i form af frisk frugt, men også grovboller, sandwichs og salatbar vinder frem. – Vi ser et skifte i generationernes opfattelse af halmad væk fra det usunde. Vi ser også familier som stiller andre krav til maden i forbindelse med deres børns træning end tidligere, forklarer Helle Absalonsen til DGI.dk. Hun er medarbejder i Fødevarestyrelsens ‘Alt om kost rejsehold’, som rådgiver bl.a. idrætshaller og kommuner i at omlægge kostudbuddet fra usundt til sundt. – For eksempel kan en mor se en god fidus i at købe tre gode sandwichs med hjem som aftensmad fra halcafeteriet frem for at skulle lave sen aftensmad selv, fortæller hun.

Unge er til sund mad

En af de mindre haller som har omlagt madudbuddet, er Svanningehallen på Fyn. Her kan bestyrer Lisbeth Pedersen fortælle om en succes. – Det kom sig af at et hold fodboldspillere spurgte om jeg kunne lave mad til dem fredag aften efter endt kamp og træning. Så nu får de et varmt måltid to-tre gange om ugen og fri salatbar, siger hun til DGI.dk. Hun mener at man kan få succes med at indføre sund kost hvis man vil. Da hun selv gjorde det, satte hun en kædereaktion i gang. – Som da vores U-17-drenge kom hjem fra en kamp i nabohallen hvor de plejer at spise pommes frites. Da jeg spurgte dem hvorfor de ville have sandwichs hos mig i stedet, svarede de at de ikke gad frituremaden mere. Og så er man nået langt, siger Lisbeth Pedersen, som selv bager sine sandwichbrød. – Vi har da også en del familier som spiser deres aftensmad sammen i hallen på vej til og fra træning og kampe. Nogle af dem kommer endda selv om de ikke dyrker idræt lige dén dag, fortæller hun om den effekt udbuddet af sunde madvarer har haft.

Projekt skal skabe sundere mad i idrætslivet

I februar 2012 blev projektet ‘Sundere mad i idrætslivet’ søsat, og det skal bane vejen for ikke mindre end en kulinarisk madrevolution i idrætshallerne. Målet med projektet er at skabe et sundt koncept, som appellerer til fremtidens idrætsudøvere og samtidig er med til at styrke sunde vaner og fastholde danskerne i idrætslivet. Gennem tre år vil fem idrætshaller arbejde med helt nye kulinariske standarder for sund mad i idrætten, 25 andre idrætshaller vil servere sund mad og samtidig være økonomisk bæredygtige, og i alt skal mindst 75 idrætsfaciliteter arbejde med sund mad. Blandt andet bliver der udviklet et madkoncept der er populært og nemt at bruge i idrætshallerne. Projektet udarbejdes af DGI-huse og -haller i samarbejde med Nordea-fonden, Københavns Madhus, Halinspektørforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og flere danske kommuner.

Se om din hal er med, og læs mere om projektet, på www.dgi.dk.

Usunde menukort

En undersøgelse offentliggjort i Samvirke i marts 2011 viste, at pølser, chips og pommes frites i dag er på menuen i hhv. 86, 63 og 84 procent af idrætshallerne.

I Fødevarestyrelsens bog “Mad i idrætshaller” kan du få inspiration og praktiske tips til sundere mad i idrætshaller. Men også til sund sportsmad og -snacks du selv kan lave. Du kan bestille eller downloade den her.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.