– Team Danmark Elitecenter i Brøndby er mit andet hjem. Her træner jeg, her er mine rådgivere, mine behandlere og mit forbund, siger skiløber og olympiadehåb Sophie Fjellvang-Sølling, som netop er erklæret rask efter et brud på øverste lændehvirvel, som hun pådrog sig under styrketræning.
»- I virkeligheden havde det nok været værre med et overrevet korsbånd. Knoglen er i hvert fald vokset fint sammen.
»Sophie Fjellvang-Sølling er 28 år og opholder sig i disse måneder mest i Schweiz. På gletcheren Saas Fee finder hun den sne og de bjergsider hun skal løbe på for at træne sig op til vinterolympiaden, der foregår i Vancouver i Canada i februar måned.
Med i Schweiz er hendes mand Nikolaj, der har taget orlov fra sit job som advokat, og er leder af skiholdet. Desuden Sophies tekniske og fysiske træner fra Team Danmark, Magnus Wonsyld, og en spansk tekniker og servicemand som forstår sig på sne og præparering af ski. Sophie stiller op i disciplinen ski cross.
»- Jeg skiftede fra alpin til ski cross for halvandet år siden og har ikke fortrudt. Det passer til min personlighed at jeg ikke løber på tid, men i direkte konkurrence med andre. Jeg kan se med mine egne øjne om mine tre modstandere er foran eller bagved, og det ansporer mig.
Sophie Fjellvang-Sølling satser på ski cross• Sophie startede på ski som 12-årig. |
Sophie Fjellvang-Sølling er fysisk indrettet på en måde så hun udvikler stor muskelkraft meget hurtigt, hvilket er en ekstra stor fordel i hendes nye disciplin, forklarer sportsfysiolog i Team Danmark Benny Larsson.
»Han er blandt de Team Danmark-specialister der har fulgt Sophie siden hun var 18 år, og han forklarer at hun har en medfødt evne til via hård træning at udvikle styrke, også i overkroppen, som er usædvanlig for kvinder.
»- Sophie har relativt mange af de muskelfibre der hurtigt udvikler kraft. Derfor er hun gennem træning blevet i stand til at hoppe meget højt og meget hurtigt at komme i fart.
I ski cross starter fire løbere i en slags port. Ved hjælp af muskler i arme, ryg og mave trækker de så hurtigt som muligt krop og ski ud i terrænet i så høj fart som muligt.
»- Turen nedad er fuld af hop og sving og på mange måder uforudsigelig både teknisk og taktisk, siger Sophie Fjellvang-Sølling.
»Særligt landinger efter hop i 20 eller 30 meter lange buer gennem luften kræver kolossal styrke af musklerne i lår, balder, ryg og mave. Eksperterne i testcentret vurderer derfor hendes fysik løbende.
»- Sophies kondition er også vigtig, men giver næsten sig selv. Hun ankommer hver morgen på mountainbike og behøver ingen opfordring til at træne. Snarere tværtimod, siger Benny Larsson.
Laboratorietekniker Hanne Overgaard har været med ved Sophies sidelinje lige så længe som Benny Larsson.
»- Jeg holder øje med kropssammensætning og væskebalance og kan derfor se om hun spiser og drikker rigtigt i forhold til sit kolossale energiforbrug. Diætisten rådgiver hende ud fra mine målinger, forklarer Hanne Overgaard.
»Fysioterapeuterne screener hende løbende for at finde svage punkter før skader opstår. De måler muskelstyrke og foreslår øvelser der retter op på eventuel ubalance.
»Sophie Fjellvang-Sølling oplever det som meget motiverende at Benny Larsson, Hanne Overgaard og de andre eksperter løbende evaluerer hendes træning.
»- Jeg får hele tiden svar på om jeg træner rigtigt. Derudfra justerer vi indsatsen, siger skiløberen, som også har gavn af sportspsykologerne.
»- De hjælper mig med at skabe det rette psykiske spændingsniveau op til konkurrencer. Det gør jeg ved at tænke positive tanker i timerne inden start og ved at mentaltræne min teknik. Jeg har ikke tendens til at gå i sort, men har gavn af at lære at kontrollere nervøsiteten, forklarer Sophie Fjellvang-Sølling, som glæder sig til OL.
»- Jeg har aldrig vundet før. Nu skal det være.
Sådan tunes kroppen til ski-cross på OL-niveauDet stiller store krav til kroppen at være blandt verdens bedste og samtidig undgå skader. Sportsfysiolog Benny Larsson fra Team Danmark Testcenter fortæller her om de krav Sophie Fjellvang-Søllings fysik er underlagt: • Enorm styrke i lår, balder, ryg, mave og overkrop, så musklerne blandt andet kan afbøde hop og bump. Derfor laver Sophie traditionel styrketræning med høj belastning. • Evne til hurtigt at udvikle maksimal kraft i musklerne. Det har hun blandt andet brug for når hun skal sætte af til hop eller komme hurtigt ud af startboksen. Derfor træner Sophie eksplosiv styrketræning, især i overkroppen. • Stor udholdenhed i de stabiliserende muskler der støtter kroppens ”fundament” under høje belastninger. Derfor laver Sophie stabilitetstræning for kroppens indre og ydre muskellag. • Musklerne skal være i balance, så der ikke slides skævt på led og andre strukturer. Derfor er Sophie underlagt en meget bevidst planlægning af træningen, samtidig med at hun vejledes og testes af fysioterapeut. • Styrke og udholdenhed er nødvendig for ikke at ”gå død” midtvejs. Derfor udfører Sophie mange timers specifik træning på løjperne. • God kondition, som gør det muligt at gennemføre mange timers specifik skitræning af høj kvalitet. Derfor træner Sophie sin iltoptagelse; det sker primært på cykel. • Kosten skal være optimal. Her får Sophie hjælp af en diætist. |
Er DU i form til skituren?Selvom der ikke stilles helt så store krav til kroppen når vi amatører tager på den årlige skitur, så er det faktisk for mange af os en ekstrem belastning pludselig at være fysisk aktiv mange timer hver dag, en hel uge i træk. Belastningerne er desuden ensformige, så der stilles meget store krav til bestemte funktioner i kroppen, ikke mindst: |
Test din egen indsatsMens det er forholdsvis enkelt at teste ”rå” muskelstyrke (her kan man alt andet lige se på hvor mange kilo man kan løfte), er det straks mere kompliceret at teste konditionen. I Team Danmark Testcenter anvendes højteknologisk måleudstyr, men det er også muligt selv at udføre konditionstests. Læs mere om hvordan du kan teste dig selv i artiklen ”Mål din indsats” her på hjemmesiden. |
Team Danmark Elitecenter• Er placeret i Idrættens Hus i Brøndby |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.