Her hedder medicinen fodbold

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Bo Kousgaard, SDU

Fodboldtræning booster hjerte-sundheden og er alle tiders træningsform for patienter med livsstilssygdomme – også selvom man er oppe i alderen og aldrig har spillet fodbold før, viser et nyt forskningsstudie.

Det er næppe ukendt at fysisk træning er en hjørnesten i såvel forebyggelse som behandling af livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, type 2-sukkersyge og knogleskørhed. Det gælder populært sagt ”bare” om at vælge en motionsform og komme i gang.

Nu optræder motion som bekendt i mange former. Og når vi taler kvinder på 55 til 70 år, er fodbold næppe det første man tænker på. Men et nyt studie fra Syddansk Universitet og Færøernes Universitet viser at motionsfodbold er en overraskende effektiv træningsform for 55-70-årige kvinder med prædiabetes (forstadier til sukkersyge) – undersøgelsen viser markante positive effekter for hjertekredsløbet; en konklusion der understøttes af 3 nyere metaanalyser, som baserer sig på 31 videnskabelige studier.

I det nye studie deltog en gruppe 55-70-årige færøske kvinder og mænd med prædiabetes (25 kvinder og 25 mænd). Forskerne målte effekten af kostvejledning alene, sammenlignet med kostvejledning plus motionsfodbold i to gange en time om ugen i 16 uger.

Både mænd og kvinder i fodboldgruppen oplevede en klinisk relevant forbedring i deres hjertekredsløbs-sundhed på de 16 uger, hvor man så markante fremgange i både kondital, blodtryk, fedtprocent og kolesterol. Kvinderne oplevede en større effekt på konditallet end mændene.

Kilde: Syddansk Universitet Resultaterne af studiet er udgivet i det anerkendte tidsskrift European Journal of Applied Physiology


Fodbold er for ALLE

Vil du drible dig til en ny livsstil? Sparke gang i et nyt og sundt DIG?

Fodbold Fitness er et tilbud til voksne motionister, udviklet i et samarbejde mellem DBU og SDU-professor Peter Krustrup, og udrulles nu i Bevæg Dig for Livet regi af DGI og DBU. Der spilles ikke turneringskampe, og det gælder ikke om at vinde, men om at få motion og have det sjovt sammen. Konceptet henvender sig til alle, uanset niveau, også dem der aldrig har spillet fodbold før. Masser af klubber i hele landet tilbyder hold, både blandede hold og rene kvinde- eller mandehold.

Forskning har vist at Fodbold Fitness er en af verdens allerbedste motionsformer. Træningen forbedrer både den fysiske form og forebygger livsstilssygdomme.

Og så er det så sjovt at det bliver meget nemmere at holde fast i de nye sunde motionsvaner.

Læs mere og find en klub i nærheden af dig på https://www.bevaegdigforlivet.dk/fodbold 


TIP:

I uge 17 er der Fodbold Fitness uge, hvor et stort antal danske fodboldklubber holder åbent hus.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.