Sjov, social og effektiv træning: Håndbold-fitness

Af: Marianne Nørup, journalist

Fotograf: Jan Christensen/DHF

”Håndbold for sjov” er effektiv og varieret træning hvor alle er velkomne. Ny dansk forskning viser god effekt på både sundhed, fysik og psyke – håndbold-fitness giver ganske enkelt overskud og energi.

Det kan minde lidt om barndommens gymnastiktimer. På den gode måde. Der er gammeldags mavebøjninger og rygstrækninger, ”løb på hundrede måder” og forskellige boldlege. Bolden er blød, man træner både ude og inde, og i dette forum er deltagerne i alle aldersklasser, og træningen kan være kønsopdelt eller blandet.

Håndboldfitness er håndbold for sjov – og for motionens og hyggens skyld. Samtidig er det effektiv træning med løb, fysisk træning og håndbold på små baner. Konceptet, som er en pendant til det populære fodbold-fitness, er udviklet for at landets håndboldklubber kan tiltrække flere og tilbyde mere til voksne. Også dem der ikke har spillet håndbold før, eller som ikke ønsker at spille det på konkurrenceplan. Det kræver ingen forudsætninger at deltage. I håndboldfitness er fokus nemlig på træning frem for kampe. Man spiller fire mod fire på tværs af en håndboldbane, og der bruges ikke driblinger. Det resulterer i et spil med mindre nærkontakt og større mulighed for at involvere de spillere der ikke har erfaring med håndbold.

Effektivt for både fysikken og psyken

Et forskningsstudie fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet viser at håndboldfitness er en effektiv træningsform både i forhold til fysik, psyke og sundhed. Deltagerne i studiet opnåede en markant forbedring i deres løbepræstation og samtidig en flot stigning i både muskelmasse og knogletæthed.

Studiet undersøgte effekten af 12 ugers håndboldfitness med to ugentlige træningspas på hver 70 minutter. 28 kvinder i alderen 20 til 30 år deltog, og studiet viste at deltagerne efter den korte tids håndboldfitness opnåede en stigning på 37 procent i interval-arbejdsevne, 2,1 procent i muskelmasse og 0,8 procent i knogletæthed i lårbensknoglen.

Derudover viser forskningen at håndboldfitness har en god psykisk effekt. Håndboldfitness-spillerne fik større motivation og samtidig mere energi og overskud.

Tæt på 200 håndboldklubber i Danmark udbyder håndboldfitness, som er et samarbejde mellem Dansk Håndbold Forbund og DGI. Læs mere om håndboldfitness på haandbold.dk

Kilde: DGI


Fysioterapeutens kommentarer

Håndbold-fitness er varieret træning, som er effektivt bl.a. fordi det er socialt og sjovt, hvilket gør at du ikke så nemt bemærker hvor hårdt du arbejder, og at du er mere motiveret for at træne. Du får trænet styrke, puls, koordination, balance mm. Alt i alt meget anbefalelsesværdigt.

Vær opmærksom på at varme op, og at gå langsomt frem hvis du er nybegynder. Og vær særligt opmærksom når du hopper: Land på begge fødder, gå ned i knæ, og lad altid knæene pege lige ud over fødderne.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.