Sådan kan du nyde hele fodboldsæsonen

Tekst: Lars Damsbo, cert. kliniker i sportsfysioterapi, Musklerogled.dk i Odense

Foto: Shutterstock

Med specifik træning, der kan være en del af opvarmningen og den supplerende styrketræning, kan du minimere risikoen for skader. Og ikke nok med det – træningen vil også gøre dig både stærkere og hurtigere. 

Fodboldsæsonen er for alvor i gang, og både begyndere, amatører og professionelle er tilbage på grønsværen.

Fodbold får os i godt humør, og det er en af de idrætsgrene som er allermest sund, når man ser på hvor mange målbare positive effekter det har på vores kondition, muskelkraft, udholdenhed, balance mv. Som med anden sport og motion er skader dog en uundgåelig risiko ved fodbold – og skader kommer altid på tværs. Skader sætter dig på bænken, kan gøre dig ude af stand til at træne, og de sætter dig form- og udviklingsmæssigt tilbage. Dermed går det også ud over holdet.

Der er derfor mange gode grunde til at lytte til den efterhånden massive viden om forebyggelse af idrætsskader der findes. Rigtig mange fodboldskader kan nemlig undgås.

Baglår, lyske og ankler

De tre skader der hyppigst rammer fodboldspillere, er akutte muskelskader i baglåret (”fibersprængning”), lyskeskader (både akutte eller overbelastningsskader) og ankelforstuvninger. For alle tre skader findes der veldokumenteret forskning, der påviser at et træningsprogram, som kan udføres med et minimum af indsats, kan forebygge skaderne og ovenikøbet forbedre spillerenes præstation. Du kan finde øvelserne på de følgende sider.

Et program der er nemt at tage i brug

Hvis din klub ønsker at forebygge fodboldskader over en bred kam, findes der en helt nem og ligetil løsning: I kan indføre programmet FIFA 11+, som er designet til netop dette. Det er udviklet af FIFA’s Medical Assessment and Research Centre til amatørfodboldspillere fra 14 års-alderen og op. Programmet tager op til en halv time at udføre, men man behøver stort set ikke bruge ekstra tid, idet programmet kan deles op i øvelser som dels indgår som en del af opvarmningen, dels som en del af den supplerende styrketræning, der kan udføres uafhængigt af selve fodboldtræningen. Programmet kan, når det udføres 2 gange om ugen, reducere antallet af skader med op til 39 %. Du kan se programmet her: https://www.youtube.com/watch?v=RSJIp7e7fyY&list=PLCGIzmTE4d0jJ8nngB9Szd8uWwuEPD4QD&index=1 

Indfør træning der udvikler og forebygger skader

Hvis din klub vil gøre brug af den dokumenterede viden og på den måde forebygge skader, er det vigtigt at klub, ledere, trænere og spillere i fællesskab indfører en struktur, hvor træningen implementeres som en naturlig del af den øvrige træning. Få evt. hjælp til dette ved at kontakte en sportsfysioterapeut, som du kan finde her: https://www.sportsfysioterapi.dk/find-en-sportsfysioterapeut

https://www.sportsfysioterapi.dk/fagligt/skadesforebyggende-traening-og-kampagner/

To skader om året

En undersøgelse i UEFA fulgte 23 professionelle fodboldhold gennem 7 sæsoner. I gennemsnit fik hver enkelt spiller to skader om året, der medførte helt eller delvist fravær fra træning og/eller kamp.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.