Ryger du stadig? Så kan vi fortælle to ting om dig: Du vil med al sandsynlighed gerne stoppe, men det kan være svært. Du bør søge hjælp hos professionelle, som kan føre dig frem til DIN motivation for at lykkes med et rygestop.
I Danmark ryger 21 procent af befolkningen. Et lavere tal end for 15 år siden (33 procent) da de store kampagner imod rygning blev sat i gang, men stadig et tal som er for højt. For mange mennesker forringer deres egen livskvalitet og belaster sundhedsvæsenet.
Undersøgelser viser at næsten alle rygere drømmer om at stoppe – ingen bryder sig om at være afhængige. Men hvis du er en af dem der stadig ryger, ved du hvor svært det er at stoppe. For du ryger sikkert mere, og har gjort det i flere år, end de mennesker der stoppede for 10 eller 15 år siden.
– En typisk ryger i 2015 er en storryger som er meget afhængig af tobakken. Derfor er der endnu mere brug for rådgivning og rygestopmidler i dag, forklarer psykolog Lars Nielsen, kursusleder hos Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler at rygere benytter en kombination af rådgivning og medicin når de går til kamp imod tobakken, fordi forskningen tydeligt viser at det giver de bedste chancer for succes. Skræmmekampagner og hård information om sygdomsrisiko benyttes ikke.
– Nej, der er ingen løftede pegefingre. Fordi det ganske enkelt ikke virker. Det er meget mere effektivt at søge nogle positive sammenhænge når man skal stoppe. For eksempel at slå sig sammen med andre og stoppe samtidig, eller ved at fokusere på de gode ting man får ud af sit røgfri liv i fremtiden, siger Lars Nielsen.
På Stoplinien taler rådgiverne dagen lang med nikotinafhængige som prøver at stoppe, og leder af Stoplinien Lene Krusaa bekræfter at der er kontakt med en anden gruppe mennesker end for få år siden. En gruppe som ikke tidligere har haft overskuddet til at give sig i kast med et rygestop.
– Vi har eksempelvis ofte henvendelser fra mennesker som er inde i et sygdomsforløb – ofte rygerelateret – og vi har mere kontakt med kortuddannede og med mennesker uden for arbejdsmarkedet, forklarer hun.
– Mange af disse mennesker har et stort behov for rådgivning, motivation og støtte. Det understreger bare behovet for at få dem sat i kontakt med de dygtige konsulenter der findes overalt i landet.
Lene Krusaa anbefaler derfor at alle sundhedsfaglige sætter sig ind i VBA-metoden – en enkel teknik, hvor lægen, sygeplejersken, fysioterapeuten oplyser sin patient om mulighederne for rygestop. Informationen gives under en allerede aftalt konsultation, må højest tage 30 sekunder og omfatter ikke en direkte opfordring til rygestop.
– Det vigtigste er at sætte rygeren i kontakt med en rådgiver som kan arbejde med motivationen, understreger Lene Krusaa.
På stoplinien.dk kan du selv finde et kvalificeret rygestoptilbud nær dig.
E-cigaretter kan ikke anbefalesMange mennesker har i de seneste år kastet sig over de såkaldte e-cigaretter. Men ingen sundhedsfaglige instanser kan anbefale rygere at benytte e-cigaretter i forbindelse med deres afvænning. – Vi kan ikke anbefale e-cigaretter på nogen måde. De forskellige producenter putter forskellige ting i deres produkt, og en eventuel skadevirkning af at indånde de kemiske dampe er ikke kortlagt. Det er umuligt at kontrollere indholdet, og der er meget dårlige sanktionsmuligheder imod de forhandlere som bryder retningslinjerne. Så vi må sige: Det er muligt e-cigaretter hjælper nogle mennesker i nogle situationer, men det er ikke en metode vi kan stå inde for, siger Lars Nielsen, kursusleder hos Kræftens Bekæmpelse. |
5 tip til rygestop
Kilde: Stoplinien |
Motion kan dæmpe tobaks-abstinenserFysioterapeut Henrik Wiben er uddannet rygestopinstruktør og ansat på Stoplinien. Her taler han med mange forskellige slags mennesker, som vil stoppe af mange forskellige årsager. Fælles for dem er at de ud over tobaksafhængigheden har en nervøsitet for den forandring i hverdagen et rygestop fører med sig. – Nogle siger endda at de er glade for at ryge. Men de er godt klar over de har brug for at ændre dén del af deres livsstil. Så derfor hjælper jeg folk til selv at formulere deres ønske om forandring – når man selv siger det, er man nemlig mere tilbøjelig til at tro på det, siger Henrik Wiben. Han oplever at mange er forskrækkede over hvor triste de kan blive under afvænningen. Nogle er endda nervøse for det kan ende med depression. – Det er en naturlig reaktion. De mangler de belønningsstoffer tobakken udløser i hjernen. Mit råd i den situation er at dyrke motion, for det skaber faktisk en reaktion i hjernen der minder om den de får fra tobak, forklarer Henrik Wiben. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.