Plantorama smiler sig sundere

Af Kristine Buske, journalist

Foto: Camilla Rønde / Plantorama.dk, Kristine Buske

Plantorama uddanner ambassadører i alle virksomhedens centre til at sætte skub i sundheden på arbejdspladsen. Og sundheden handler om mere end puls og sved, mener man i afdelingen i Egå

Klokken er 8:50, og alle medarbejdere står iført den karakteristiske grønne arbejdstrøje, mens de squatter og strækker med elastikker. Centerchef Tommy Høgh Andersen fører an – alt imens han spørger til sine kollegers weekend, og der bliver talt om dagens aktiviteter som er planlagt for kunderne. Sådan har morgenstatus i Plantorama Egå set ud i fem år. Nogle medarbejdere står på sidelinjen og kigger med. Elastiktræningen er frivillig, men smilene og grinene smitter blandt både de aktive og beskuerne.

Til sidst bliver alle elastikker samlet i en stjerne, og Tommy tæller hvor mange gange der skal trækkes i elastikken.

”God dag!” lyder det, inden alle bevæger sig ud til deres opgaver i centeret og gør klar til dagens kunder

Drevet af ambassadører

Plantorama har i flere år fokuseret på medarbejdernes sundhed og trivsel. I 2020 tog man skridtet videre og igangsatte uddannelse af sundhedsambassadører i samarbejde med Sund.dk. I hvert center er der 1-2 sundhedsambassadører, som mødes en gang om året og planlægger et sundhedshjul. HR-afdelingen på hovedkontoret producerer kommunikationsmateriale til sundhedsinitiativerne, mens sundhedsambassadørerne står for at motivere og engagere deres kolleger i det enkelte center. Alle ambassadører kommer på et todages kursus, så de er uddannet i at give de sunde vaner videre og kan tilpasse indsatserne til netop deres center.

I Egå er centerchefen en af ambassadørerne. Han viser en lille lounge med lænestole i et hjørne af medarbejderkøkkenet, hvor der er mulighed for at få et lille break.

– Det handler også om den mentale trivsel. Vi vil gerne skabe en sund arbejdsplads hvor vi øger fremmødet, og hvor der er overskud i hverdagen

Tommy Høgh Andersen, centerchef i Pantorama Egå.

Sundhed der smitter

Blandt de mange initiativer er skridttællerkonkurrencer, fokus på søvn, fokus på kost, sundhedstjek med fokus på livsstilsændring og Plantoramas eget cykelløb Tour de Plantorama. Lige nu arbejder alle centre på at blive røgfri i arbejdstiden, og der er derfor tilbudt rygestopkurser til dem som har svært ved at slippe cigaretterne.

Konkurrencer som skridttællerkonkurrencen er noget af det som centrets dyrlæge Esther er særligt begejstret for.

– Konkurrencer er klart det der virker bedst hos os. Så er der noget at tale om, og vi kan motivere hinanden, siger Esther og tilføjer:

– Som medarbejder er der stor signalværdi i at min arbejdsplads går op i min sundhed. Det giver lyst til at gøre noget selv


Alle ansatte er blevet tilbudt et særligt sundhedsforløb, hvor de over seks måneder bliver
fulgt af en sundhedskonsulent. Her er det Marie Margrethe Smedegård Nielsen der er i gang.

En glad arbejdsplads

Der er ingen tvivl om at de grønne og sunde tanker går hånd i hånd i Plantorama. Men der er stadig et område hvor Tommy ikke kan få et ben til jorden.

– Vi er kendt som kagehuset. Jeg har forsøgt at skifte kagen ud med frugt, men det er vi altså ikke klar til endnu, siger han med et glimt i øjet. Alle ansatte er blevet tilbudt et særligt sundhedsforløb, hvor de over seks måneder bliver fulgt af en sundhedskonsulent. Her er det Marie Margrethe Smedegård Nielsen der er i gang.

Selvom mange af initiativerne handler om fysisk aktivitet, så mener Tommy at essensen ligger et andet sted.

– Sundhed er ikke bare puls og sved, det er også godt humør, at man er en god kollega, og at man glæder sig til at gå på arbejde. Det vælger jeg at tro på er lykkedes for os, siger han og tilføjer:

– Grin og latter smitter. Så det skal vi give hinanden.

Læs også artiklen: Dorthe blev årets ildsjæl

EFFEKTER AF PLANTORAMAS SUNDHEDSINITIATIVER

Et fokus på ergonomitræning har nedbragt antallet af medarbejdere med daglige smerter betydeligt.

Et større fokus på sundhed, især det årlige sundhedstjek, har motiveret til større livsstilsændringer iblandt medarbejdere.

Skridttællerkonkurrencen skaber konkurrencelyst på tværs af centrene.

Sundhedsårshjulet er blevet en integreret del af Plantoramas organisationskultur, som sundhedsambassadørerne rundt i centrene planlægger og udfører.

I 2022 kom Plantorama på andenpladsen over Danmarks Sundeste Arbejdspladser.