Dorthe blev årets ildsjæl

Af Kristine Buske, journalist

Foto: Camilla Rønde / Plantorama.dk

Hvordan engagerer man sine kolleger til sunde vaner? Spørger man Dorthe fra Plantorama i Randers, er svaret at man selv er nødt til at gå forrest

For Dorthe Kirkedal Hansen har fællesskabet på hendes arbejdsplads altid været vigtigt. Ikke på drikke-kaffe-sammen-måden. Men på den aktive måde, hvor man laver ting sammen. Så da Plantoramas HR-afdeling eftersøgte sundhedsambassadører i alle afdelinger, takkede Dorthe ja til at blive ambassadør sammen med en kollega i Randers.

Hun tog opgaven meget seriøst, og inden hun vidste af det, havde Plantorama indstillet hende til årets ildsjæl hos Danmarks Sundeste Arbejdspladser i 2022. En pris hun også gik hen og vandt.

– Jeg er nordjyde og beskeden af natur, så jeg blev lidt forlegen over at blive indstillet. Men det er rart at blive bekræftet i at man gør en forskel. Det er jeg stolt over, fortæller Dorthe, der er afdelingsleder for havecenteret i Randers-afdelingen.

En gulerod

Det store klap på skulderen fik Dorthe blandt andet for at have engageret sine kollegaer til at gå så mange skridt at de nu tre år i træk har vundet Plantoramas skridttællerkonkurrence. Præmien lyder på 3.000 kroner, og første gang brugte Dorthe pengene på en teambuilding tur med cykling fra Randers til Fladbro, hvor der stod kanoer klar. På endestationen ved Randers Regnskov blev der hygget ved at grille ved havnen.

– Turen øgede motivationen hos mine kolleger, så der gik sport i at vinde en teambuilding tur igen. Rekorden er min kollega Gurli, der har gået 50.000 skridt på en dag, fortæller Dorthe.

Har knækket koden

Dorthe kommer altid med ideer til det landsdækkende årshjul for Plantoramas sundhedsindsatser, og så deltager hun i alle aktiviteterne selv for at sætte et eksempel. For eksempel gennemførte hun sidste år Tour de Plantorama som eneste kvinde – en 310 kilometer lang cykeltur. Nu har hun købt en hometræner til at montere sin racercykel på hjemme i stuen og brugte vinterhalvåret til at træne op til næste cykelløb med sine kollegaer.

– Jeg vil gerne vise de andre at man kan mere end man regner med, så jeg håber at kunne motivere dem på den måde

Jeg taler med alle i kantinen når vi skal deltage i nye aktiviteter, og prøver at fortælle at det ikke handler om hvor meget man kan, men at vi deltager sammen om det, siger Dorthe og tilføjer:

– Jeg tror at mange arbejdspladser synes det er svært at få folk med på deres sundhedsinitiativer. Jeg føler jeg har knækket koden, men jeg kan ikke sige hvad jeg gør, ud over at jeg selv viser engagement. Og så sørger jeg altid for at det er sjovt. Vi skal grine sammen.”

Læs også artiklen: Plantorama smiler sig sundere