Osteoporose og ridning

Jeg er 52 år og har fået konstateret osteoporose. Jeg har to islandske heste og miniatureheste, og nu er jeg bekymret for om jeg er nødt til at sælge hestene. Hvad siger I til ridning med denne diagnose? Der skal jo også renses hove og bæres en spand vand i ny og næ. Knogleskanningen viste et gennemsnit på -2,6.

Hilsen Helle

 


Osteoporose hedder knogleskørhed på dansk og er, som navnet siger, en sygdom hvor kalkindholdet i knoglerne er nedsat, resulterende i skøre knogler, som brækker ved mindre belastning end vanligt.
Diagnosen stilles når skanningsresultatet er mindre end -2,5, og din var -2,6, så du er netop nået ned på niveauet for osteoporose.
Det korte svar på dit spørgsmål er desværre at det ikke er klogt at ride med osteoporose. Du nævner belastningen ved at bære forskellige ting, men den kunne du jo nok undgå ved at få andre til at løfte for dig. Det største problem ligger mere i selve det at ride. Ved ridning får du et antal gentagne korte, hårde belastninger i rygsøjlens længderetning. Den påvirkning vil være en alvorlig risikofaktor for at få et sammenfald af en eller flere ryghvirvler. Ved ridning vil du også ofte være udsat for at skulle tage godt fat i hesten hvis den gør noget uønsket. Hvis det sker i en stilling hvor du har roteret rygsøjlen, vil der være stor risiko for at overbelaste de svage knogler. Endelig kan det jo også ske at man falder af hesten eller må springe af lidt pludseligt – og det er en ”invitation” til knoglebrud i både ryg, underarm og lårbenshals hos en person med osteoporose.
Det kræver en fornuftig vejledning når du skal finde en motionsform som ikke øger risikoen for at få knoglebrud – men det er til gengæld meget vigtigt at en person med osteoporose holder sig fysisk aktiv. Det er af største vigtighed at træne muskelstyrken og balanceevnen, som er afgørende for at undgå at falde. Lad en fysioterapeut vejlede dig i starten.

Venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.