Nyd sommeren – uden at tage på

Af klinisk diætist og aut. psykolog Inge Vinding

Foto: Shutterstock

Man taler ofte om at julen er højsæson for at tage på, men i virkeligheden er det nok mere sandsynligt at du tager på i sommerferien. Det viser flere undersøgelser – og måske din egen erfaring? Her får du 3 enkle tips til at undgå ekstra kilo – og stadig nyde sommeren fuldt ud.

1. Træf bevidste valg, prioriter dine kalorier, vælg mindre og bedre

Overvej om du behøver en stor isvaffel med 3 kugler + guf hver eftermiddag ”fordi det plejer I når I er i sommerhus”. Måske kan du springe over nogle af gangene, eller du kunne vælge et bæger med 1-2 kugler italiensk is eller sorbetis. Du sparer en del kalorier ved at undvære vaflen og vælge en mere mager is.


2. Væk fra enten-eller-tankegangen

Rigtigt mange, især kvinder, tænker: Enten skal de ikke have noget som helst såkaldt usundt på ferien, eller også er det ’all-in’. Men lad være med at slippe kontrollen helt. Det handler om fleksibel kontrol. Det betyder at foretage et bevidst valg og prioritere mellem de mange fristelser. Og en gang imellem sige nej, selvom man har lyst til fx en is. Alle er nødt til at vælge og prioritere hvad og hvor meget de spiser. Opgaven for dig bliver at skabe plads til den lystbetonede spisning, men i mindre mængde og mindre hyppigt end hidtil. Blandt andet ved at lære at satse på kvalitet og mindful spisning – at spise langsomt, med nærvær og nydelse og med alle sanser i brug, så du får det fulde udbytte af at spise. Det vil give en langt større tilfredsstillelse i stedet for bare at spise løs. Ingen madvare er forbudt. Det handler helt enkelt om at der kommer balance mellem sundhed og nydelse, med plads til at spise det du har lyst til efter devisen: Alt er tilladt – med måde- og ikke hver dag.


3. Vær på forkant

Planlægning er et nøglebegreb når det handler om at mindske risikoen for at ’falde i’. Sørg derfor for at få tænkt ferien igennem i god tid inden den starter. Hvor plejer det at gå galt? Hvor gemmer fristelserne sig? Hvad vil du nødigt undvære? Og hvad spiser du bare fordi det plejer du, eller fordi det er der? Tag en beslutning om hvad du vil vælge til og fra. Opstil derefter en plan for hvordan du vil sikre dig at du overholder din aftale med dig selv. Denne form for planlægning hjælper os til at nå vores mål, fordi den mentale forberedelse gør at hjernen føler sig ’på hjemmebane’ når den rent faktisk oplever situationen. Derved bliver det meget nemmere at være standhaftig når du står i situationen.

Vi danskere spiser og drikker mere på ferien end vi gør i hverdagen, viser undersøgelser ikke overraskende.En britisk undersøgelse blandt 2.000 briter viste for et par år siden at seks ud af ti tager på ferien. I gennemsnit kom de britiske feriegæster hjem med hele 2,3 kg ekstra på sidebenene efter 14 dage på ferie, skriver Daily Mail.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.