26 knogler, masser af ledbånd, muskler – og to af de vildeste bro-konstruktioner i kroppen. Gør dig klar til at møde anatomi-arkitektens drømmeprojekt – noget nær en umulighed hvad angår biomekanik og Newtons love.
Foden er dit fundament, og samtidig et genialt stødabsorberende system: Den måde de mange led er konstrueret på, udgør sammen med hælpude, svangsene og forfod den perfekte ”støddræber”. Det gør at vi kan gå, løbe, hoppe og springe uden at stødene forplanter sig uhensigtsmæssigt opad i kroppen til knæ, hofter, ryg – og i sidste ende beskytter foden også din hjerne mod stød. Foden er også en vigtig del af vores balance, idet foden har et utal af sensoriske nerver, som giver feedback til hjernen om fx hvilket underlag vi går på, og hvor foden befinder sig i forhold til tyngdepunktet.
Fødderne bærer dig bogstaveligt talt igennem livet – og det bliver i løbet af livet til fire gange rundt om jorden, så det giver mening at passe godt på dem. Det kan du blandt andet gøre ved at være omhyggelig når du vælger sko, ved at træne musklerne i og omkring foden, og ved at holde dig i gang igennem hele livet.
Niels Honoré er fysioterapeut, sundhedsdirektør og medejer af Fysiocenter Roskilde
Fakta om foden
Der findes over 20 muskler i relation til foden. De vigtigste muskler er:
|
Fire fuldstændig forskellige funky fod-fakta
|
Fod-FejlSkæv storetå, nedsunken forfod, hulfod, platfod… Rigtig mange af os har fejlstillinger i foden, og det kan føre til smerter og dårlig funktion. I pjecen: Sunde fødder fra Danske Fysioterapeuter og Krop+fysik kan du læse om hvad du kan gøre for at afhjælpe problemerne. Se her. |
Frie FødderSko er hovedårsagen til at vi udvikler fejlstillinger i fødderne, så vær omhyggelig når du vælger fodtøj. Men uanset hvor gode skoene er, vil fødderne blive stive og mangle stimulering hvis de konstant spærres inde. Så det gælder om at få fødderne ud i det fri så ofte som muligt. Du kan læse mere om valg af sko og træning af fødderne her på siden. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.