Vægt kan være et ømtåleligt emne for mange mennesker – især kvinder. Mænd er mere moderate og har typisk ikke noget imod et par ekstra kilo, som kan give dem lidt ”pondus”.
»Men det er ikke sundt at veje for meget eller for lidt. Det belaster kroppen og kan medvirke til forskellige sygdomme.
En måde at vurdere din vægt på er BMI, som du kan beregne på side 23. Men for nogle mennesker, fx meget trænede personer, vil BMI give et misvisende billede. Derfor er det altid en god ide at bruge sin sunde fornuft og kigge lidt på kropsbygningen. Hvor sidder fedtet? Er du æbleformet eller pæreformet? Det er nemlig bedre at have fedtet placeret på hofter og lår, end hvis det hele sidder på maven. Mænd har ofte en tendens til at være æbleformede, mens kvinder typisk er pæreformede.
»Du kan måle omkredsen af din talje for at få en fornemmelse af om maven er for stor – se side 23.
De fleste mennesker oplever på et tidspunkt at der er et par kilo for meget på sidebenene, og mange har prøvet at være på slankekur.
Faktisk har mange mennesker let ved at gå på slankekur i en kortere periode og tabe nogle kilo, men ofte kommer kiloene snigende på igen, hvis ikke man passer på. Dette skyldes især at man falder tilbage til de gamle vaner og begynder at leve mere usundt igen. Langsigtede livsstilsændringer er derfor bedre end en kort slankekur.
»Når man skal foretage livsstilsændringer, er det derfor vigtigt at fokusere på at det skal være ændringer som man kan holde – gerne resten af livet.
For at få en sundere livsstil er det en god ide at sætte sig nogle realistiske mål. Start med 1 – 2 mål som du vil arbejde på. Ændring af vaner kræver energi og omtanke. Det kan derfor være uoverskueligt hvis der er alt for mange mål. Når du føler at dine første mål ”sidder på rygraden” og er blevet faste vaner, så kan du lave nye mål. Tænk over hvad dine mål kunne være, hvis du skulle have en sundere livsstil. Der er også ideer i faktaboksen her på siden.
De otte kostrådDe otte kostråd er de officielle anbefalinger fra bl.a. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen. Læs mere på www.altomkost.dk |
Forslag til mål• Grønsager hver dag til aftensmaden |
2 personer
Ingredienser:
2 laksestykker
4 skiver pastrami (el. bacon)
2 dl ris
1 tsk. olie
1 rød peberfrugt i tern
2 tomater i tern
1 gulerod i tern
1 hakket fed hvidløg
Evt. bouillon
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Rul pastrami eller bacon om laksestykkerne og læg dem i et fad. Bag laksen ca. 25 min ved 200 grader.
Kog risene som angivet på pakken.
Varm olien på en pande og svits hvidløg og gulerod. Tilsæt peberfrugt og tomater.
Tilsæt evt. lidt bouillon, hvis der ønskes lidt væde. Smag til med salt og peber.
2 personer
Ingredienser:
300 g bønner (haricots verts)
1-2 fed hvidløg
½ spsk. olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike, mørk
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Kog bønnerne som angivet på posen.
(Evt. i mikroovnen)
Hak hvidløg og bland det med olivenolie og
balsamicoeddike. Smag til med salt og peber.
Ved marinaden i bønnerne. Server retten lun el. kold.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.