Nordfyns Kommune satser på sundhed. Derfor er de som den første kommune i Danmark som samlet enhed blevet sundhedscertificeret. Kommunen tilbyder medarbejderne fem sundhedspakker – her er målet at skabe trivsel.
I en bod brummer blenderen – der laves sunde smoothies, mens den kreative kok Renie Rexbye, også kaldet Kreamor, står i en anden bod og byder på smagsprøver af lækre salater. Ved indgangen er der linet op med sandwich og flasker med vand, så dagens deltagere kan blive tanket op til en aktiv dag. Nogle ser deres snit til at nuppe en omgang zoneterapi, mens andre blot sidder og sludrer på bænkene rundt på pladsen.
Nordfyns Kommune holder sundhedsdag ved Bogense Hallerne, og mere end 200 medarbejdere er kommet for at deltage i aktiviteterne. Nu skal alle op og stå. Dansk Firmaidrætsforbund står for opvarmningen, inden medarbejderne skal ud på hold og lave aktiviteter. Armene vejrer frem og tilbage i luften mens smilene breder sig. Dagen er skudt i gang.
Det er anden gang Nordfyns Kommune holder Sundhedsdag. Første gang var i forbindelse med kommunens sundhedscertificering sidste år. Nu er det meningen at sundhedsdagen skal blive en tradition. Det fortæller Lone Slothuus Nordsof, der er HR Konsulent i kommunen med fokus på sundhed, arbejdsmiljø og innovation.
– Bare fordi vi har fået sundhedscertificeringen, betyder det ikke at sundhedsdagen skal ophøre. Det kræver noget at fortsætte som sund kommune. Derfor vil vi holde sundhedsdagen hvert år fremover for at markere satsningen på vores sundhedspakker, siger Lone Slothuus Nordsof.
Nordfyn har fået Dansk Firmaidrætsforbunds SundhedsCertificering fordi de sætter særligt ind over for medarbejdernes sundhed. Kommunen har fem sundhedspakker, hvor der bl.a. er hjælp at hente til en sundere livsstil i forhold til kost, motion og rygning samt klippekort til fysioterapi, kiropraktik og zoneterapi.
– Vi vil gerne skabe en attraktiv arbejdsplads for medarbejderne, så vi både kan tiltrække og fastholde kompetente medarbejdere. Jo mere medarbejderne trives og har det godt, jo bedre service kan de også give vores borgere, siger Lone Slothuus Nordsof.
Sundhedspakkerne er beskrevet på Nordfyns Kommunes intranet. Her kan medarbejderne nemt se hvilke tilbud der er, og få praktiske oplysninger om hvordan de fx bestiller tid til en fysioterapeut eller en psykologisk samtale. Derudover har kommunen 65 sundhedsambassadører, der repræsenterer hver afdeling og skal hjælpe med at sprede budskabet.
I sundhedsordningen indgår også pakken ’Indre Balance’. Her kan man benytte sig af psykologhjælp, gruppesamtaler eller mindfulness-forløb.
– Vi oplever at den psykiske del er begyndt at fylde mere, fordi folk bliver mere pressede og stressede. Derfor har vi valgt at sætte nogle tiltag i gang i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Vi prøver hele tiden at få en føling af hvor der er brug for hjælp, og så rette vores sundhedsordning ind derefter, siger Lone Slothuus Nordsof.
En af dem der har prøvet mindfulness-forløbet, er Anja Jørgensen. Hun arbejder på jobcenteret, hvor hun af og til modtager borgere der kan have en ubehagelig attitude. Som regel lader hun det prelle af, men en gang i mellem kan det sætte sig fast. Derfor har hun været glad for at få nogle flere redskaber gennem mindfulness-forløbet.
På mindfulness forløbet var der øvelser, guidede meditationer og mindfull walking, som handler om at lægge mærke til lugte og lyde og slå tankerne fra. Sidst i forløbet var der en silence-dag, hvor deltagerne hverken måtte sige noget eller have øjenkontakt. De skulle bare være til stede.
– Jeg har lært at tænke mindre og sanse mere. Nogle gange går det for stærk for mig, og så er det vigtigt at jeg lige stopper op og trækker vejret. Jeg tror det gælder alle der arbejder med mennesker, at det er nemt at blive væltet. Det tror jeg er et vilkår som vi skal træne og blive bedre til, siger Anja Jørgensen
I skoven ved Bogense Hallerne spæner medarbejderne på kryds og tværs for at læse bag på de mange sedler der er spredt rundt på skovens træer. Det er en holdopgave, hvor de skal samarbejde om at få de farver og ord der står på sedlerne, til at passe sammen. Der bliver diskuteret på kryds og tværs, og alle kæmper ivrigt for at blive det første hold der løser opgaven.
Lone Slothuus Nordsof oplever at især sammenholdet betyder meget for medarbejderne på sundhedsdagen.
– Vi er spredt på forskellige adresser i forskellige fagområder, så det at samle medarbejderne til sådan en dag skaber en masse gode synergier på kryds og tværs af hver afdeling. Det er med til at binde kommunen sammen, siger Lone Slotshuus Nordsof.
Det er ikke kun på sundhedsdagen der bliver skabt gode relationer. Det oplever Connie Bue Hansen, der arbejder i en daginstitution. Hun har gennem sundhedsordningen været på et otte ugers livsstilsforløb hos en sundhedsvejleder. Her har hun lært at passe en sundere livsstil ind i sin hverdag.
– Det var et super godt forløb. Jeg har haft gode kolleger der har bakket mig op, og vi har virkelig fået et godt sammenhold. Nu har vi oprettet en facebookgruppe, så vi stadig kan hjælpe hinanden. Så kan man skrive hvis man er kørt sur i det og har brug for støtte. Vi sender også gode råd og opskrifter til hinanden. På den måde hjælper vi hinanden med at holde fast i ændringerne, siger Connie Bue Nielsen, der fortæller at nogle af hendes kolleger har tabt hele 12 kilo på de otte uger.
Hun er selv sundhedsambassadører og har forsøgt at påvirke sine kolleger til at blive mere aktive. De har deltaget i forskellige løb som fx Lady Walk.
– Tiltagene har påvirket flere af mine kollegaer til at løbe noget mere. Vi har fået en god dialog omkring det. Vi har lavet initiativer til at tælle skridt, og så har vi lavet vores egen konkurrence for at se hvem der gik flest skridt, og på den måde fået gejsten op, siger Connie Bue Nielsen.
I en af boderne på markedspladsen står en prototype af en rygsøjle i selskab af et stepbræt og en stor fysiobold. Her står John Stenner Rasmussen, der er fysioterapeut og en del af Nordfyns Kommunes sundhedsteam. Han fortæller at sundhedsordningen bliver brugt flittigt.
– Vi ser flest med nakke- skulder- og lændeproblemer. Det er primært plejepersonale med fysisk arbejde og kontorpersonale der kommer til os, siger John Stenner Rasmussen.
Han står i boden sammen med kiropraktor Hanne Nielsen, der også er en del af sundhedsteamet. Hun mener at sundhedsdagen er et godt arrangement til at skabe opmærksomhed omkring sundhedsordningen.
– Jeg tror det gør det nemmere for folk at komme til os i dag, fordi det er nemt og hurtigt lige at få et tjek, og så er der taget hul på bylden. Jeg oplever at folk er rigtig glade for at få sat nogle ord på de ting de går og døjer med, så de nu ved at det faktisk er noget vi kan gøre noget ved, siger hun.
Sundhedscertificeringen gælder kun i to år. Så i 2017 skal Nordfyns Kommune recertificeres for at beholde stemplet.
Fem pakker til sundhedNordfyns Kommune tilbyder fem sundhedspakker til deres medarbejdere, der tager udgangspunkt i KRAMS-faktorerne: Kost, rygning, alkohol, motion og stress. Indre Balance: Aktiv Legeplads: Helbredspakken: Madkassen: Stopknappen:
|
Et sundt stempel på virksomhedenSundhedsCertificering er et unikt kvalitetsstempel af en virksomheds sundhedsindsatser. Som de eneste i landet sundhedscertificerer Dansk Firmaidrætsforbund virksomheder for deres sundhedsfremmende indsats for arbejdspladsens medarbejdere. For at opnå en SundhedsCertificering skal virksomheden arbejde vedvarende og strategisk med sundhedsfremme samt handle aktivt på »KRAMS« områderne: Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress. Læs mere på dfif.dk. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.