Når sex gør ondt

A: Birthe Bonde er fysioterapeut, uroterapeut og indehaver af Birthe Bonde-klinikken. Birthebonde.dk. Tlf. 35383465.

Foto: Scanpix/Iris

Cirka hver femte kvinde har alvorlige seksuelle problemer. Smerter ved samleje er den hyppigste årsag. Smerterne skyldes meget ofte spændte muskler i underlivet – og det kan der gøres noget ved.

Man regner med at cirka en ud af fem kvinder har alvorlige seksuelle problemer. Den hyppigste årsag er smerter ved samleje. Et nyere dansk studie af fysioterapeut Sys Loving har vist at 11 % af danske kvinder har smerter i underlivet, og 80 % af disse kvinder har overaktivitet i bækkenmusklerne.

Smerter ved samleje kan skyldes mange ting, men som regel ligger der ingen sygdom til grund. Derimod udløses smerterne ofte fra overspændte og ømme muskler i bækkenet. Smerterne fra musklerne kan være voldsomme. Samlejet, som tidligere var så dejligt, bliver nu pludselig en pestilens, og noget man skal tage sig sammen til fordi man ved at man får ondt. En del undgår helt sexlivet, fordi det gør ondt.

Man inddeler smerter ved samleje i:

  • startsmerter
  • dybe smerter under og efter samlejet
  • sen-smerter, dvs. smerter efter samlejet.

Det er især disse tre muskler der bliver overspændte

1  Mørbraden kan være årsagen til dybe smerter og sen-smerter.

Bækkenet ’fores’ indvendigt af to store muskler, der sidder fast på forsiden af lænderyggen og går skråt ned gennem bækkenet til lårets inderside. Tilsammen kaldes de mørbraden. De får ryggen til at svaje eller hoften til at bøje, men vigtigst er nok at de balancerer kroppen i forhold til benene.

Smerterne mærkes som regel kun i den ene side i mave/lyske-regionen. De kan stråle op i lænden og ned på indersiden af låret. De kan være konstante eller opstå som jag – især ved dybe stød under samlejet – eller de kan først opstå efter samlejet, hvis man har spændt for kraftigt i musklen under samlejet.

2  Sekretærmusklen kan være årsag til startsmerter og sen-smerter. Det er en temmelig overset muskel, der drejer benet udad og strækker hoften fra en bøjet stilling.

Smerterne sidder som oftest ved kønsbenet og udløses når musklen bruges – fx i samlejestillinger hvor hoften er bøjet og drejet udad. Der kan være smerter under hele samlejet eller kun ved indtrængning af penis. Smerterne kan også først opstå efter samlejet, hvis man har spændt for længe i musklen under samlejet.

3  Bækkenbunden er den muskel der lukker omkring bækkenet. Den kan være årsag til startsmerter, konstante eller sen-smerter. Meget ofte er det kun den ene side der er overspændt.

Musklen er kun 1 cm tyk. Den er hovedansvarlig for at man kan holde på urin og afføring. I en spalte mellem muskelbugene ligger endetarm, skede og urinrør. Ved aktivitet i musklen “knækkes” de tre åbninger, og skeden forløber dermed nærmest vandret. Derfor kan penis kun komme få cm ind, før skeden knækker og går bagud. Forsøges yderligere indtrængning, udløser det mange smerter, da musklen er øm (se ill.).

Smerterne sidder mellem benene. De kan være der kun i starten af samlejet, eller de kan være konstante og forværres ved al fysisk aktivitet. Halebenet kan være meget ømt og hævet.

Smerterne og sammentrækningen af musklen kan være så voldsomme at samlejet slet ikke kan lade sig gøre (vaginisme). Der kan også være smerter efter samlejet, hvis man har spændt for længe i musklen under samlejet uden at få orgasme.

Orgasme er blandt andet rytmiske sammentrækninger i bækkenbunden, og derfor kan orgasmen også udløse smerter, hvis bækkenbunden i forvejen er alt for spændt.

Årsager

Der kan være mange årsager til smerter i musklerne i underlivet:

  • Fastlåste eller dårlige arbejdsstillinger
  • Sport hvor man træner for ensidigt og for længe uden pauser. Eksempelvis aerobic, pilates eller for mange mavemuskeløvelser, hvor man for alt i verden vil have en flad mave og kun træner forsiden af kroppen.
  • Følger efter en underlivsoperation eller abort, hvor man har spændt op i musklerne og nu ikke kan huske at give slip igen.
  • Voldsomme menstruationssmerter, hvor man spænder op i musklerne i underlivet fordi det gør ondt. Får man ikke spændt af i musklerne, kan smerterne vare ved.
  • Spændingerne kan også komme af at lave alt for mange knibeøvelser.
  • Seksuelle overgreb, så som voldtægt, incest og sexchikane, er indlysende årsager. Spændinger i musklerne er et nøje spejlbillede af ens følelsesmæssige tilstand, og musklerne i underlivet er ingen undtagelse – snarere tværimod.

Udspænding hjælper

Man kan selv gøre meget for at mindske smerterne eller få dem helt væk.

At udspænde musklerne 2-3 gange om dagen kan gøre underværker. Omkring 80 % får det bedre af det.

Behandling med fysioterapi har god effekt. Behandlingen tager udgangspunkt i en grundig undersøgelse og kan omfatte manuel behandling af musklerne, udspænding og øvelser.

ØVELSER

Alle øvelser: Stå ved et højt bord (spisebord eller køkkenbord)

Mørbraden

Sæt højre fod op på bordkanten, hold venstre fod i gulvet med tæerne pegende lige frem

Læn dig ind mod bordet, støt med hænderne på bordet, og hold stillingen i 10-15 sek.

Sænk højre ben ned igen og hvil.

Gentag 3-4 gange med først højre og siden venstre ben oppe.

Sekretærmusklen

Læg højre ben op på bordet i ”skrædderstilling”.

Stå på venstre ben med strakt knæ.

Læg hele kroppen ind over højre ben, til det kan mærkes i højre balde og højre ridebuks-område.

Hold strækket i 10-15 sek. og gentag 3 gange med samme ben oppe.

Gentag med venstre ben oppe.

Bækkenbunden

Hold fast i bordkanten og sæt dig på hug, helt ned på hælene.

Hold stillingen i 10-15 sek.

Gentag 3 gange.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.