Tekst: Alexander Kjerulf, Arbejdsglæde Nu

Foto: Colourbox

Mandagstip nr. 3 – Kom godt i gang efter ferien

Når feriesæsonen slutter, og vi vender tilbage til arbejdet, er det tit som om de friske kræfter man har oparbejdet på ferien, forsvinder igen meget hurtigt.

Her er 10 tips til hvordan du kan beholde det gode humør lidt længere – og hjælpe dine kolleger til det samme.

5 tips:
Kom godt i gang igen

1: Sørg for at koble af mens du er væk
Mens du er på ferie, så VÆR på ferie. Tag ikke firmamobilen med og tjek ikke firma-emails. Hold ferie og kom væk fra det hele. Lad din hjerne arbejde med noget HELT andet.

2: Giv dig selv lov til at være bagud
Når du kommer tilbage fra ferie, er du næsten per definition bagud. Der er bunker af emails der skal besvares, telefonopkald, beslutninger der ikke er blevet taget mens du var væk, eller ting der bare ikke er blevet gjort. Det er uundgåeligt, og det er ikke din fejl! Forvent ikke at være ovenpå fra dag 1. Giv dig selv lov til at være bagud og stille og roligt indhente arbejdet.

3: Start med de nemme opgaver
Kast dig ikke over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Lav de nemme ting der ligger lige til højrebenet, først, så du kommer stille og roligt i gang. Når du er oppe i omdrejninger igen, kan du tage fat i de svære ting.

4: Hold almindelige arbejdsdage
Det kan være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det! Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og hold fast i punkt 2!

5: Sig til hvis du har brug for hjælp
Bed kollegerne eller chefen om hjælp hvis du har brug for det. Det er vigtigt at du klart kan melde ud hvis der er nogle opgaver som er blevet kritiske hen over ferien.
Opgaverne er IKKE dit ansvar alene, men det er dit ansvar at melde ud hvis der er noget du har brug for.

5 tips:
Giv dine kolleger en god start

1: Byd dem velkommen tilbage
Giv dem en varm velkomst – få dem til at føle at de har været savnet, og at det er rart at de er tilbage. Spørg til ferien, og del deres begejstring.

2: Giv dem tid
Lad være med at overfalde folk den første dag. Giv dem tid til at lande og komme op i gear igen.

3: Spred ikke din stress til dem
Folk der kommer tilbage fra ferie, er dejligt afslappede. Nyd det og giv dem lov til det, i stedet for at sprede stress til dem.

4: Tilbyd din hjælp
Der kan ligge mange opgaver til en der kommer hjem fra ferie. Tilbyd at hjælpe.

5: Giv ikke folk skyldfølelse
Det kan være fristende at give folk indtryk af at det er deres skyld at afdelingen er kommet bagud fordi de har været på ferie. Lad være med det! Ferien skal holdes før eller siden, og hvis dine kolleger holder en rigtig god ferie, og får lov til at lande ordentligt igen, har de så meget mere energi at man indhenter det tabte og meget mere til.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.