Må jeg vandre selvom jeg har smerter i hoften?

Tekst: Rasmus Bach Jønsson

Spørgsmål:

Jeg er ved at træne op til en vandretur, hvor jeg i gennemsnit skal gå 30 kilometer om dagen i 16 dage. Jeg oplever nu at få smerter på ydersiden af hoften på længere gåture (12+ km), som fortsat er der om morgenen efter gåturen. Jeg har trænet i fire måneder, langsomt trappet op og går nu næsten hver dag 10 kilometer, et par gange om ugen 15 km, og minimum en gang hver anden uge går jeg 30 kilometer på en dag. Jeg har 1 1/2 måned tilbage til jeg skal ud at gå de 16 dage.

Mit spørgsmål er: Er det farligt at fortsætte med at træne op og at gå de 16 dage, så længe jeg kan udholde smerterne? Jeg forsøger at aflaste ved ikke at krydse midtlinjen og ikke lægge for meget vægt på ét enkelt ben, når jeg fx står op.

Hilsen Karin

Svar:

Kære Karin

Hvor lyder det til at være en dejlig tur du skal på. Og godt at du har optræningen med i dine overvejelser. Jeg synes det lyder rigtigt for­nuftigt at du har trappet roligt op, men din udfordring lyder til at være en over­ belastning af muskel/senevævet.

Normalt ville jeg i din situation have anbefalet at du som optræning til vandre­ ferien havde lavet en kombination af styrketræning (med fokus på hofte, knæ og ankler) samt øget gangdistance. Som jeg har forstået, så har du mest haft fokus på det sidste. Det er nok derfor din overbelastning er opstået.

For at svare på dit spørgsmål, så vil jeg tro at du vil provokere dine symptomer yderligere, hvis du ikke aflaster din hofte fra ”smertegivende aktiviteter” – dvs. at du, hvis du fortsætter træning og gåture med smerter, vil gøre situationen værre. Hvis du er heldig og har nået at stoppe i tide, vil en typisk overbelastning vare i 2­4 uger. Her vil man anbefale at du laver noget styrketræning samt rolige aktivi­ teter som ikke gør ondt (fx cykling eller svømning), så du stadigt holder din fysi­ ske form ved lige.

Jeg vil nok anbefale at du starter op i et træningscenter, hvor du kunne have fokus på hofte, knæ og ankeltræning. Her kan du fx lave øvelser som squat, ben­ pres, leg extenstion, leg curl samt hofte­abduktion. Du kan også bruge øvelserne fra midtersiderne i dette nummer af Krop+fysik.

Hvis du er i tvivl om ovenstående øvelser, vil jeg anbefale at du får instruktion og undervisning hos en fysioterapeut eller en personlig træner.

Jeg håber du kommer afsted på din tur, og at den bliver smertefri.

Venlig hilsen
Rasmus Bach Jønsson

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.