Luk foråret ind – uden træk, kulde eller overophedning

Af Marianne Nørup, journalist

Foto: Shutterstock

Efter en lang vinter kan vi næsten ikke få lukket forårsluften hurtigt nok ind. Men sørg for at undgå træk, for kroppen reagerer hurtigt på upassende temperaturer eller træk.

SÅDAN UNDGÅR I TRÆK

  • Luft ud i pauserne.
  • Sæt dig ind i hvordan anlægget fungerer! Det er dumt at være afhængig af andre hvis ventilationen generer dig nu og her.
  • Placer om muligt arbejdspladserne et godt stykke fra ventilation, døre og vinduer.
  • Prøv evt. at stille en skærm af fx plexiglas mellem træk-kilden og arbejdspladsen. Gardiner kan afhjælpe træk fra vinduer.
  • Efterse vinduers og døres tæthed. Efterisoler, skift til højisolerede ruder, skift tætningslister eller fuger.
  • Særligt nakke og ankler er følsomme over for træk. Det kan derfor være en god idé at have noget varmt om nakke og ankler indtil problemet med træk er løst.
  • Sørg for at holde indetemperaturen konstant på en behagelig temperatur. Brug solafskærmning INDEN solen har overophedet rummet. Sluk lys og maskiner du ikke bruger, og placer de kontormaskiner der afgiver meget varme, støv og gasser, i et andet lokale.

Kilde: Indeklimaportalen.dk m.fl.

Fuglefløjt, solstrejf og duften af nyudsprunget forår. Det er noget der kan sætte kolorit på en arbejdsdag.

Men i kølvandet på de åbne døre og vinduer følger ofte problemer med temperaturregulering og ikke mindst træk. Interne uenigheder kan også komme i kog, når de der sidder nærmest vinduet, ønsker det lukket, mens andre kolleger bare MÅ have luft.

Temperaturen i lokalet er afgørende for indeklimaet og for en god arbejdssituation. Er det for varmt, bliver man let døsig, præstationsevnen bliver mindre, og nogle vil opleve at de bliver utilpasse eller får hovedpine. Er det til gengæld for koldt i et rum, eller det trækker, reagerer kroppen ved at spænde mere i musklerne, bevægeligheden i fingrene bliver dårligere, og det kan betyde at man arbejder langsommere eller laver flere fejl.

Ikke mindst i forårsmånederne kan det være svært at finde balancen. Der kan hurtigt blive for varmt når forårssolen bager ind gennem vinduerne, men samtidig er luften stadig kold, så et åbent vindue kan give store temperaturforskelle, og dermed grobund for træk.

Træk

Oplevelsen af træk skyldes at kroppen afkøles mere nogle steder end andre. Det er luftens hastighed og temperatur der har betydning for om du oplever træk på kontoret.

Træk skyldes ofte forkert ventilation, åbne eller utætte vinduer eller døre, eller når fx kolde ruder frembringer temperaturforskelle i lokalet.

Du kan læse mere om træk, ventilation og temperaturregulering på Indeklimaportalen. dk.