Korsbånd i stykker igen: Hvad kan jeg klare?

Af Kristian Thorborg

Jeg er en pige på 20, som uheldigvis har sprængt mit forreste korsbånd for anden gang. Og det er samme knæ. Det er nu en uge siden, og jeg kan sagtens strække og bøje benet normalt. Kan heller ikke mærke at jeg er blevet mere ustabil, så spørgsmålet er om mit korsbånd nogensinde har fungeret optimalt?

Jeg er i tvivl om hvorvidt jeg skal vælge en operation igen, da jeg ved det gør mit knæ svagere jo mere man ”går ind” i knæet. Jeg er stoppet fuldstændig med fodbold nu, men læser idræt og sundhed på universitetet. Så jeg skal kunne gennemføre lidt springgymnastik og boldspil. Hvor store er chancerne for at jeg kan gøre dette uden et korsbånd hvis jeg genoptræner?
Kamilla K

Svar…

Hej Kamilla
Den mest sandsynlige grund til at du ikke mærker så meget til skaden på dit opererede korsbånd, er at denne struktur ikke er nær så ”levende” som dit originale korsbånd, der indeholder mange nervereceptorer og blodkar. Skade på det originale korsbånd indebærer derfor ofte en større blødning, hævelse og smerte. Stabilitetsmæssigt kan det også være svært at vurdere i forbindelse med dine daglige aktiviteter, der ikke i tilstrækkelig grad udfordrer ledfladernes glidninger i forhold til hinanden.

Jeg kan sagtens forstå at du er i tvivl om hvorvidt du skal opereres igen. Korsbåndrekonstruktion er, på trods af at man er blevet væsentligt dygtigere inden for de seneste årtier, stadigvæk et væsentligt stress af knæet, med dertilhørende nedsat led- og muskelfunktion.

Mit råd vil derfor være at opsøge en idrætsfysioterapeut og få lavet et grundigt genoptræningsprogram af 3-6 måneders varighed. Fokus skal være på optræning af muskelstyrken samt træning af den motoriske kontrol af musklerne omkring dit knæ. Når du har gennemgået tilstrækkelig genoptræning, har du en bedre ide om hvor godt dit knæ fungerer, og om det er stabilt nok til at klare de aktiviteter som du nævner.

Husk på at det ikke er mængden eller niveauet i den pågældende aktivitet som gør at man vrider i sit knæ, men snarere om knæet klarer typen af belastning. Aktiviteter som indeholder en stor rotationskomponent, dvs. landinger og retningsskift, er derfor sjældent hensigtsmæssige for et knæ uden forreste korsbånd. Springgymnastik og boldspil er, uanset hvilket niveau det udføres på, højrisiko-aktiviteter i forhold til at vride rundt i et ”korsbåndsløst” knæ.

Så igen: Opsøg en idrætsfysioterapeut, og brug dette forløb til at blive mere afklaret om hvad der er det rigtige for dig i forhold til din situation.

Med venlig hilsen Kristian

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.