Kend dit blodtryk: En underkendt årsag til let hovedpine

Af Leif Skive

Har du jævnligt lidt hovedpine, som nok er generende, men som ikke forhindrer dig i at fungere i dit daglige liv? Så hører du måske til blandt de ca. 30 % som har forhøjet blodtryk uden at vide det!

– Ja, men jeg ville vel mærke hvis mit blodtryk var for højt?

Nej ikke altid. Let forhøjet blodtryk vil du ofte slet ikke mærke noget til, eller også vil du have så diskrete symptomer at du sjældent vil reagere på dem.

Formålet med denne blog er netop at påpege at modsat mange lærebøgers oplysninger har jeg talrige gange oplevet at personer med let forhøjet blodtryk faktisk mærker forskellige diskrete tegn på at noget er galt. Det er typisk hovedpine som ”et strammende bånd omkring hovedet” og samtidig ofte usædvanlig træthed og manglende energi til at komme igennem en almindelig arbejdsdag. Disse symptomer er imidlertid så ukarakteristiske at der sagtens kan være en lang række andre faktorer på spil. Men det er let lige at få kontrolleret blodtrykket hvis disse symptomer ”bider sig fast”.
 

Hvis det skulle vise sig at du har lidt blodtryksforhøjelse, vil lægen vejlede dig om hvad du selv kan gøre for at nedsætte blodtrykket, før man tænker på medicinsk behandling.

Enhver form for motion med moderat intensitet vil nedsætte blodtrykket lidt. Du skal også sørge for at holde normalvægten og få en kost der har en hensigtsmæssig fedtsammensætning. Det vil forbedre kolesterolforholdene og dermed nedsætte risikoen for åreforkalkning, som er medvirkende til det høje blodtryk. En meget stresset tilværelse er ikke godt for blodtrykket, så et nykonstateret forhøjet blodtryk kan være signalet til at revurdere din livsførelse.

Blodtryksforhøjelse er en risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Der er derfor mange gode grunde til at du bør få kontrolleret dit blodtryk næste gang du er til lægen. Hvis det skulle vise sig at du har forhøjet blodtryk, vil du ikke være alene om det. Ikke mindre end ca. 20 % af den danske befolkning har forhøjet blodtryk!

Moralen er: Lad ikke et forhøjet blodtryk komme bag på dig: ”Kend dit blodtryk”.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.