Kom i balance

Af Kristian Thorborg

Velfungerende sanser tilføjer livet intensitet og oplevelser – men er også livsnødvendige i forhold til at kunne vurdere potentielle farer og risici i hverdagen.

Kropsbalancen er et eksempel på en færdighed der beror på vores sanseapparat. Ofte møder jeg patienter som, når de kommer hos mig til behandling eller genoptræning, bliver overraskede over hvor dårlig deres stående balance er. Men netop vores stående balance er noget mange af os udfordrer meget lidt i vores hverdag. I stedet sidder vi i bilen, toget eller bussen på vej til arbejde, for derefter at sidde på arbejdet det meste af dagen, inden vi siddende tager hjem igen, for at sidde ved middagsbordet eller foran fjernsynet.

De som har været i Kina, har set hvordan blandt andet tai-chi bliver praktiseret i parker overalt. Det er imponerende at se hvordan både unge og gamle træner deres balance og kontrol af bevægelser.

Balancen kan nemlig trænes, og det gode budskab er at den kan trænes op meget hurtigt, hvis man ellers er sund og rask. Og som en ekstra gevinst vil man, når man træner sin balance, også skærpe de sanser som spiller en rolle i forhold til balancen, dvs. ligevægtssansen, stillingssansen, synet, følesansen og hørelsen.
Sanser stimuleres og optrænes gennem øget opmærksomhed. Skal man træne sin balance, må man derfor hele tiden udfordre den. Det betyder at man skal sørge for at øvelsen er så svær at den kræver ens fulde opmærksomhed. Kan man for eksempel se fjernsyn eller børste tænder samtidig med at man står på ét ben – uden problemer – så skærper man ikke sine sanser tilstrækkeligt, men vedligeholder højest sit nuværende funktionsniveau.

Balanceøvelser kan altid gøres nemmere eller sværere, bare brug fantasien. Skoven er et perfekt sted at udfordre balancen, gennem at balancere på træstubbe eller væltede træer, løbe eller lege i den ujævne og kuperede skovbund. Så tag familien, kæresten, vennerne eller hunden med i skoven og kom i gang med at udfordre jeres understøttelsesflade – det skærper både opmærksomhed og nærvær.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.