Er astmamedicin doping?

Jeg er en mand på 35 år, som har astma og altid tager et eller to sug af min Bricanylspray før jeg skal ud og spille fodbold. Det hjælper mig så jeg ikke pludselig får et astmaanfald midt under kampen. Sidste gang vi spillede, var der en af modspillerne, som mest i sjov sagde at jeg” jo brugte doping”. Jeg har tænkt lidt over det og har faktisk også hørt noget om at det kræver tilladelse at anvende nogle former for medicin når man dyrker sport. Men det kan vel ikke gælde mig – det er jo absolut ikke på andet end hygge-plan jeg spiller. 

Hilsen en Old boys 


Kære Old boys  

Jeg kan straks berolige dig med at du ikke er henfalden til udelukkelse fra fodbold i de næste par år! Og så alligevel er der noget om snakken. Du må heller ikke som motionist tage forbudte stoffer, og når du får medicin som kan bruges som doping, skal du kunne dokumentere at det er lægeordineret. Til forskel fra elitesports-udøvere skal du dog først indhente og fremvise dokumentationen hvis du er blevet forespurgt om doping og medicinforbrug. Eliteudøvere skal på forhånd have en såkaldt ”TUE”-erklæring (therapeutic use exemption), som attesterer at sportsudøveren pga. sygdom skal tage det pågældende præparat. En TUE er altså ikke nødvendig for dig at have på forhånd, men teoretisk kan du blive afkrævet en dokumentation fra din egen læge på at du skal tage astmamedicin. Netop astmamedicin er den hyppigste grund til at eliteudøvere skal have en TUE. 

Med venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.