Journalist og studievært Line Gertsen: Nakken er min akilleshæl

Af Mette Bender

Hvis journalist ved DR Nyheder Line Gertsen arbejder for hårdt, får hun besked fra sin nakke om at tage den med ro. Hun prioriterer træning og god tid til små ting sammen med kæresten og børnene.

– Kroppen hænger ikke ordentligt sammen når der er noget galt med nakken. Så er den som en blomst hvor hovedet sidder forkert på stilken, siger Line Gertsen, 40 år og undersøgende korrespondent ved DR Nyheder.

Hendes job er at forfølge og afdække personlige og politiske sager med samfundsmæssige konsekvenser, og hun er kendt som en seriøs og nærværende studievært. I så høj grad at hun aktuelt er hun indstillet til Cavlingprisen 2013.

– Det er vigtigt for mig at skabe balance i enhver historie og at trække nuancerne frem. Jeg føler mig privilegeret fordi jeg får lov at få andre menneskers historier tæt ind på livet, siger hun.

At engagementet som alt andet skal afbalanceres, opdagede hun for alvor torsdag den 25. august 2011, som var dagen før annonceringen af folketingsvalget.

– Inde på TV Avisen var vi i fuld gang med at forberede os til valg. Jeg havde arbejdet som en sindssyg og var godt stresset op. Den morgen kørte min kæreste bilen, og jeg sad ved siden af. En anden bil kørte op i os.

Hovedet sad forkert på

Sammenstødet var egentlig ikke særlig voldsomt, fortæller Line Gertsen. Men hun var uforberedt, og hovedet blev kastet frem og derpå tilbage, så den spinkle nakke blev udsat for whiplash eller på dansk piskesmæld.

– Ambulancefolkene tog situationen meget alvorligt. De holdt mit hoved fast til jeg fik krave på. Så lagde de mig på en båre med hovedet fastspændt, så jeg ikke kunne bevæge hovedet.

Line Gertsen kunne godt selv mærke at der var noget galt.

– Mit hoved og min nakke føltes forkert. Som om jeg var ude af fokus. Smerterne var endnu ikke så voldsomme, det blev de først da der var gået et par dage. Jeg lå i ambulancen og tænkte på alt det jeg skulle nå. Midt i det hele sendte min chef en sms og spurgte om jeg også kunne klare 21’eren søndag. Jeg skrev til ham at jeg nok først kom på arbejde igen mandag.

Line Gertsen blev undersøgt og sygemeldt. Kæresten Nikolaj Sommer, som også er journalist, slap mere nådigt. Måske fordi han i bakspejlet så den bil der kørte op i dem.

Tilbage til vatter

Line Gertsen kom til at dække den sidste del af valget efter en lille måned i ro.

– Jeg fik den rigtige hjælp lige fra starten, og det hjalp mig hurtigt på benene. En veninde der er læge, gav mig gode råd og øvelser som jeg kunne bruge med det samme.

Veninden henviste hende desuden til en dygtig nakkeekspert.

– Jeg oplevede at han blidt skubbede mit hoved på plads. Jeg kunne mærke hvordan gennemstrømningen i nakken kom tilbage. Det var som at vende tilbage til at være i vatter, fortæller hun.

Den første tid var det rigtig svært at få ro i hoved og nakke.

– Min nakke var forstuvet, men jeg kunne ikke bare holde den stille. En forstuvet fod kan du lægge på en pude. Dit hoved bærer du hele tiden, det sidder der på toppen og vipper.

Det er meget vigtigt at finde ud af hvad du kan gøre, mener hun.

– Ellers er det let at ende i en situation hvor skaden fra nu af er dit omdrejningspunkt og fører en række andre problemer med sig.

Indtil ulykken havde Line Gertsen løbetrænet på et forholdsvis afslappet plan. Det passede godt i en travl hverdag. Nu fandt hun en personlig træner, som kunne hjælpe hende med at få balance i nakken igen.

– Hun hjalp mig også de med problemer der opstod i led og muskler andre steder. Det gik op for mig at kroppen virkelig er en helhed. Et problem et sted påvirker alt andet. Det har jeg hørt og måske troet at jeg forstod, men ikke selv mærket før.

Nakken sladrer

Line Gertsen føler at hun er kommet godt igennem og fungerer normalt. En ph.d. i public service har hun lagt til hvile.

– Jeg havde en lang periode hvor det handlede om at skære ned og vælge fra. Jeg kunne ikke klare både jobbet og ph.d.en og valgte jobbet.

Hendes nakke er nu det svage punkt, som fortæller når hun skal tage det roligt.

– Jeg ser nakken som min akilleshæl. En ekstremt følsom del, som reagerer på stress. Når mine kræfter er brugt op, er det min nakke som sladrer, siger Line Gertsen, der ikke er kommet i gang med at løbe igen.

– Jeg er ikke tryg ved fornemmelsen af stød op gennem krop og nakke. Derfor lader jeg være.

I stedet går hun fortsat hos den personlige træner to gange om ugen og kører nu et program med både kondition og styrke.

– Det er måske lidt kedeligt. Jeg ville hellere ud og bevæge mig i naturen. Men det er godt for mig at få hjælp til at træne kontrolleret, og stoppe når jeg mærker min grænse.

Bobler af ingenting

Det med grænser er blevet endnu vigtigere. Når Line Gertsen er i gang med interview og tv-optagelser registrerer hun ikke træthed.

– Så er jeg i et gear hvor jeg lukker ned for den slags signaler – og betaler bagefter.

Derfor har Line Gertsen og hendes kæreste som regel ingenting på programmet når de har en fridag sammen med de to børn på 3 og 13 år.

– At gå en tur eller bage pandekager er nok. Nogle gange er det højt sat. Vi prioriterer at være til stede med hinanden og går ikke på kompromis.

Hun og kæresten har ikke en masse hobbies, venner og forpligtelser. Det er som hun vil have det.

– Jeg har en skøn familie og ikke brug for deadlines og pres når jeg er sammen med dem. Vi nyder vores bobler af ingenting. Jeg oplever faktisk at jeg bliver en skarpere journalist, fordi jeg tager mig tid til at være.


Lidt om Line Gertsen

– 40 år og opvokset i Nordjylland
– Vært og undersøgende korrespondent ved DR Nyheder
– Indstillet til Cavling-prisen 2013 for tre historier
– Uddannet cand. mag. i medievidenskab og journalistik
– Kæreste med kommunikationschef i Finansministeriet Nikolaj Sommer
– Sammen har de datteren Nora på 3 år
– Lines søn Nis er 13 år og delebarn i familien

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.