Jeg fik kontrol over hovedpinen

Af Mette Bender, journalist

Helle Nissen har fået kontrol over sin hovedpine. En kombination af medicin og træning har minimeret de smerter der undergravede både humør og kræfter gennem fem år.

Vi må gerne gøre noget for helbredet på mit job. Alligevel stoppede vi aldrig og lavede øvelser, fortæller Helle Nissen, som er 46 år, bankassistent og bor i Jægerspris.

Det gør de nu. For efter fem år med tilbagevendende ondt i hovedet endte Helle på Hovedpinecentret i Glostrup, hvor lægerne konkluderede at hun led af kronisk spændingshovedpine. Hun fik medicin og blev henvist til centrets fysioterapeuter.

– Jeg fik et program af ret enkle øvelser, som er blevet et rigtig godt værktøj for mig. Jeg træner styrke og smidighed for nakke og skuldre på arbejdet, og mine kolleger er begyndt at træne med, fortæller Helle, der laver øvelser for kæbemusklerne i bilen på vej til job.

– Det gælder om at få træningen lagt ind i dagens program på en måde hvor det ikke føles som en belastning, forklarer Helle.

Hun bevarer med hjælp fra øvelserne den forbedring som medicinen gav hende.

– Jeg tror at pillerne brød den onde cirkel jeg var kommet ind i, med hovedpine næsten hver dag.

Helles hovedpine sad som et bælte bag øjne, bihuler og ører. Hun får nu en meget mild dosis af antidepressiv medicin. Forskning har vist at den også virker ved kronisk spændingshovedpine.

Hovedpinen havde tæret på kræfterne

Da hovedpinen var væk, forstod Helle hvor dårligt hun havde haft det.

– Jeg har aldrig meldt mig syg på grund af hovedpinen, men jeg kan nu se hvor meget den har plaget mig. Jeg har haft svært ved at holde humøret både på arbejde og hjemme i forhold til min mand og vores to store børn.

Helle mærker at nakken er mere bevægelig, og at de stærkere muskler beskytter. Desværre blussede hovedpinen op igen i foråret.

– Jeg og min læge har tidligere haft mistanke om at der var allergi inde i billedet. Jeg er nu sikker på at det er tilfældet, siger Helle, der af den grund tager antihistamin indtil pollensæsonen er ovre.

Og så bruger hun øvelserne til at forhindre at spændingerne bygger sig op igen. Desuden træner hun som altid på hold i fitnesscenter tre gange om ugen.

Der er styr på hovedpinen, og Helle Nissen er derfor indtil videre afsluttet fra

Hovedpinecentret, som hun roser.

– Jeg har været hos flere specialister, men aldrig oplevet at blive taget så alvorligt som jeg blev her. De talte længe med mig og spurgte til mine egne tanker. Der blev lagt en plan som vi fulgte.

Helle har mange gange tænkt at hun nok bare blev nødt til at leve med sin hovedpine. Nu mærker hun at det ikke behøver være sådan.

– Den viden har gjort mig gladere og mere tålmodig. Og så jeg har fået mange flere kræfter af ikke længere hele tiden at have ondt.

Årsager til hovedpine kan være

  • Dårlig holdning
  • Dårlige arbejdsstillinger
  • Problemer i nakkens og skuldrenes muskler og led
  • Ubevidst tendens til at spænde i musklerne
  • Spændingshovedpine rammer mange
  • Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine
  • 37 procent af alle danske voksne har periodisk spændingshovedpine, der optræder max 14 dage per måned
  • 4,5 procent har kronisk spændingshovedpine, der optræder mindst 15 dage per måned

Kilde: En dansk undersøgelse publiceret i tidsskriftet European Journal of Epidemiology i 2005.

Træning hjælper

  • En undersøgelse fra Dansk Hovedpinecenter i Glostrup viser at træning virkelig hjælper på spændingshovedpine.
  • Træningen bestod af øvelser der korrigerer kropsholdning og træner smidighed, styrke og stabilitet omkring nakke, skuldre og kæber.
  • Træningen nedsatte hyppighed og intensitet af spændingshovedpine. Særligt hos de personer hvis hovedpine var periodisk.

Kend din krop og styr din hovedpine

– For at hjælpe den enkelte forsøger vi at finde ud af hvorfra spændingshovedpinen kommer, i stedet for kun at behandle symptomerne, fortæller de tre fysioterapeuter som er en del af det tværfaglige team på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital. Fysioterapeuterne behandler og rådgiver her svært ramte patienter hvis hovedpine er forbundet med spændinger og problemer i bevægeapparatet.

– Vi spørger ind til hovedpinens mønster. Vi spørger til søvn, arbejdsbelastninger, gener fra nakke og skuldre, og til motionsvaner, uddyber de.

Desuden undersøger fysioterapeuterne kropsholdning, styrke og stabilitet omkring nakke og skuldre, og graden af spænding i de enkelte muskelgrupper. 

– Endelig vurderer vi hvordan personen bruger kroppen. Vi ser på hvor meget bevægelse der sker, og om der er smerte forbundet med bevægelsen.
Fysioterapeuternes mål er altid at patienten selv forstår sammenhængen mellem årsag til overbelastning og smerter. Hver enkelt bliver instrueret i et program med øvelser der tager fat i lige netop deres problematik.

– Alle træner på egen hånd hver dag, og vi evaluerer programmet løbende. Desuden lærer den enkelte at korrigere sin egen kropsholdning og sine egne arbejdsstillinger, forklarer fysioterapeuterne.

De pointerer at det vigtigste er gennem træning at lære at forstå kroppens reaktioner.

– Øvelserne korrigerer holdningen og træner bevægelighed, styrke og stabilitet. Med tiden mærker de fleste at de kan begrænse tendensen til hovedpinen ved at træne regelmæssigt, slutter fysioterapeuterne.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.