Jeg bliver ved med at få skader – i samme side af kroppen

Af: Rasmus Bach Jønsson, klinisk ekspert i muskuloskeletal fysioterapi, Dip.MPT, FysioDanmark Viborg. Bestyrelsesmedlem DSMF

Foto: Shutterstock

Jeg er en aktiv motionist (løber, svømmer, spiller tennis) på 48 år og har de seneste 5-8 år haft skiftende overbelastningsskader på underkroppen. Det hopper lidt rundt – knæ, akillessene, lyske mv. Så holder jeg lidt pause eller gearer ned for træningen og laver nogle øvelser til det er væk, men enten kommer skaden tilbage eller også kommer der en ny.

Det er altid i samme side af kroppen, og jeg er ved at blive vanvittig. Kan der være noget galt, siden det ligesom springer rundt i højre side af kroppen hele tiden?

Jeg har haft dårlig ryg (herunder discusprolaps for 10 år siden) siden jeg var i 20’erne (laver lidt øvelser for den ind imellem), og jeg har haft noget vrøvl med brusken i højre knæ, som gør at jeg fx har svært ved tunge/dybe squats og at spille squash.

Venlig hilsen Morten


SVAR

Tak for dit spørgsmål. Det er dejligt at høre at du er en aktiv motionist. Det er jo sådan noget der gør at vi får et længere, og oftest et kvalitativt bedre liv.

Det er aldrig rart at antyde noget med alder, men jeg vil tro at dine problemer kan være aldersrelaterede. Forstået på den måde at kroppen måske ikke kan holde til så meget som den kunne førhen. Dette vil dog meget simpelt kunne klares med noget kontinuerlig styrketræning. Du har næsten selv givet mig svaret, da du skriver “Så laver jeg nogle øvelser til smerterne er væk”. Jeg kunne forstille mig at hvis du holder fast i disse øvelser, og husker at overholde kroppens normale restitution (dvs. pause fra belastende aktiviteter hver anden dag), så vil du opleve en forbedring og samtidig reducere din problemers frekvens.

Jeg ser typisk denne slags problemer blandt aktive mennesker som glemmer at overholde restitutionsfasen. Kroppen kunne måske bedre klare at man sprang over restitutionsfasen da man var i 20’erne. Men alder har noget at sige i forhold til kroppens behov for hvile. Jeg siger ikke at du er ved at være gammel, men blot at kroppen har brug for lidt mere hvile end før

Venlig hilsen Rasmus Bach Jønsson

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.