Ikke så sexet…!: Jeg skal på wc når jeg løber

Jeg løber 3-4 gange om ugen, men jeg har det store problem at jeg efter nogle kilometer skal på toilettet – altså, rigtigt på toilettet! Jeg har prøvet alt: forskellige tidspunkter, på toilettet før løb, undladt at spise, undgå kaffe – lige lidt hjælper det. Det sker kun ved løb – anden sport er ikke noget problem. Hvad kan jeg gøre? Ikke det mest sexede spørgsmål, så jeg vil gerne være anonym.

Anonym


Ikke sexet – men overordentligt almindeligt, og mange andre løbere vil være glade for at du har stillet det spørgsmål. En undersøgelse i en løberklub afslørede at ikke mindre end 62 % deler problemet med dig. Andre undersøgelser viser at det helt overvejende er løbere der har problemet. Det giver en indikation af at der skal en høj intensitet og varighed til, før symptomet opstår – løb er en af de mest belastende motionsformer.

Det er straks mere uklart hvad der er årsagen til den ubelejlige afføringstrang. Undersøgelserne peger i alle retninger – der er både påvist længere og kortere passage-tid for afføringen gennem tarmen under idræt.

Hvad skal du gøre ved det? Der er ingen underbyggede løsninger. Du skal dog ikke bruge midler til at udrense tarmen inden løbeturen – det giver risiko for dehydrering.  Det er evident at problemet hænger sammen med intensiteten. Nogle eliteløbere har rapporteret at de gradvist har “trænet” tarmen op ved at træne lige under det niveau der har givet afføringstrang, og så langsomt har øget træningsintensiteten. Måske værd at prøve… sammen med de ca. 2/3 af de øvrige medlemmer i din løbeklub!

Venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.