Hvad skal jeg gøre med mit schlatter-knæ?

Jeg er 14 år og konkurrencegymnast på højt niveau, og jeg har haft “slatterknæ” i ca. tre år. Jeg har haft en periode for et par år siden, hvor jeg måtte holde to ugers pause inden jeg overhovedet kunne lave noget igen. Siden da har det ikke været særlig slemt, fordi jeg har brugt en knæstøtte til at træne med, men jeg har dog stadig kunnet mærke lidt. For to måneder siden kunne jeg slet ikke mærke smerter mere, men her den sidste måned er det kommet så voldsomt tilbage at jeg knap nok kan træne. Til træning kan jeg være med den første time, hvor vi springer på bløde redskaber, og så er jeg nødt til at sætte mig ud og træne mine momenter og lave en masse styrke i stedet for at springe.

Hvad er det bedste jeg kan gøre for at det går væk? Og hvor lang tid skal jeg regne med? Jeg synes at tre år er meget lang tid.

Hilsen Katrine


Kære Katrine!

Det er lang tid du haft dit knæproblem. Det er frustrerende når man er glad for at dyrke idræt. “Schlatter knæ” rammer ofte unge meget aktive idrætsudøvere. For en del år siden anbefalede man helt ro og fravær fra idræt. I slemme tilfælde lagde man endda benet i gips.
Det gør man ikke længere. Nu er anbefalingerne at man er med så meget man kan, og holder pause i de perioder hvor smerten er slem.

Det er svært at sige hvornår tilstanden går væk. Som regel aftager den når man ikke vokser længere. Så er knoglerne ikke længere så bløde og kan bedre klare det træk der kommer fra knæskalssenen.

Der er nogen der har effekt af at få omlagt deres bevægemønstre, så der kommer mere aktivitet i musklerne på bagsiden. På den måde vil senen på forsiden blive aflastet. Det er en god ide at få en tid hos en idrætsfysioterapeut, som vil kunne guide dig med din træning og hjælpe dig med øvelser der aflaster senen.

Venlig hilsen Flemming Enoch

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.