Elektronisk styrede løbeture – eller motion styret af forår og fuglefløjt?

Tekst: Allan Tvilum Bachmann, fysioterapeut, Hornslet Fysioterapi

Langt de fleste som kommer forbi mig som patient, får i en eller anden form en vejledning i motion. Tit er folk tidspressede, og træningen bliver derfor gjort effektiv, styret og kontrolleret.  Puls, hastighed og watt. Fit- og fat-zoner. Markedet bugner med elektronisk dimser, pulsure med GPS, skridttællere og cykel-wattmålere – den ene mere dyr og avanceret end den anden.
Der er ingen tvivl om at alle disse redskaber kan hjælpe topatleter med at finde marginalerne.

Men har helt almindelige motionister behov for fit- og fat-zoner? Eller er det bedre at købe det billige ur med få funktioner (og så måske en bog om hvordan man træner effektivt og rent faktisk udnytter uret)? Eller skippe al elektronik og bare løbe?

For nogen kan det være motivationen til overhovedet at komme ud af døren at man kan nørde med det elektroniske legetøj og efter løbe- eller cykelturen lægge sine bedrifter på alverdens motionssites. Måske kan det at løbe mod en virtuel løbemakker i sin GPS gøre turen
3 km længere, og undersøgelser viser at man faktisk motionerer i længere tid hvis man lytter til musik imens. Styring og planlægning er en vigtig del af effektiv træning. Og mange ville uden tvivl få større fremgang, færre skader og derved større tilfredsstillelse ved deres træning, hvis de satte mere struktur på løjerne.

Men hvad nu hvis uret siger at man burde løbe stærkere, men benene skriger efter pause? Glemmer man at mærke efter, så overser man måske de små skavanker, som er begyndende skader. Kommer man hjem med dårlige “målinger”, kan det også spolere glæden over at have cyklet 50 km i frisk luft.
De fleste af verdens allerbedste langdistanceløbere kommer fra samfund i Afrika, hvor GPS-ure og proteinpulvere ikke er hverdagskost. De løber stærkt alligevel! Det er måske et godt argument for en gang imellem at pakke hightech-udstyret væk. Løber du med musik i ørene, kan du heller ikke høre fuglene synge eller bølgerne skvulpe i strandkanten.

Hvad skal man så gøre? Med eller uden GPS? Med eller uden musik? Naturoplevelse eller videnskabelig kontrolleret træning? Det gælder om at finde ud af hvad der tænder dig. De to ting behøver ikke modarbejde hinanden.
Selv er jeg ikke i tvivl. Jeg elsker at måle og nørde med data. Men nogle gange bør man tage uret helt af og løbe uden for stien. Nyde naturen som den er, eller løbe så stærkt man kan. Bare lette rumpen og komme af sted, lytte til fuglene eller stilheden – og mærke kroppen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.