Hvordan kombinerer jeg styrke- og konditionstræning?

Vores helbred har godt af både konditions- og styrketræning. Jeg er klar over at ingen træningsform er perfekt til begge dele, men i en presset hverdag er det nogle gange nødvendigt at gå på kompromis med det perfekte, og kunne man slå to fluer med et smæk, ville det være fint.

Jeg har specielt tænkt på om en crossfit-trainer er velegnet. Altså om den samtidig med konditionstræningen giver en acceptabel træning af de væsentlige muskler i hele kroppen.
Hilsen John

Svar:

Hej John
Du har fuldstændig ret i at kombinationen af styrke- og konditionstræning er det optimale set i forhold til sundhed. En crosstrainer byder imidlertid stort set ikke på styrketræning, da den belastning der er i hver bevægelse, ikke er særlig høj. Crosstraineren er fremragende til konditionstræning og kalorieforbrænding, da den fordeler arbejdet på både arme og ben.
Herved kan man lave mere uden at man blive træt i en bestemt muskelgruppe. Men for at få den optimale effekt, bør du stadig supplere crosstraineren med noget styrketræning. Det behøver til gengæld ikke at være ret meget. Med korte pauser kan man nå det vigtigste på et kvarters tid.

En anden træningsmulighed, som i højere grad giver både kondition og styrke, er ro-træning. I en romaskine skal der laves noget mere muskelkraft i hvert tag, så der er faktisk en rimelig styrkeeffekt på både arme, ben og ryg. De fleste føler at romaskinen er lidt hårdere at bruge end crosstraineren, men hvis jeg skulle vælge mellem f.eks.15 minutter i romaskinen eller 20 minutter på crosstraineren, så vil jeg vælge romaskinen som den bedste all-round effekt.

Et helt tredje bud kunne være at lave en eller anden form for cirkeltræning. Dette er en træningsform som meget effektivt får styrke og kondition ind i samme koncept. Hvis man søger på nettet, kan man hurtigt finde inspiration til hvordan det kan gøres.

Venlig hilsen Morten Zacho
 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.