God fysisk form hurtigst muligt

Af Morten Zacho, cand. scient., studielektor

Jeg er en 19-årig mand der har brug for noget hjælp: Jeg ønsker en bedre/perfekt fysisk form på så kort tid som overhovedet muligt, men har bare hørt man ikke må træne hver dag da musklerne trænger til slappe af. Hvordan opnår jeg så den gode krop (altså markante muskler og en god kondi), hvis jeg samtidig skal passe skole og arbejde? Har spurgt mange steder, men jeg synes aldrig jeg får et ordentligt svar. Kan I hjælpe mig?

Daniel

Svar…

Hej Daniel

Man kan faktisk godt træne næsten hver dag, det kræver bare lidt planlægning. Hvis du virkelig vil have at der skal ske noget med din krop, så kræver det at du både har en rimelig stor træningsmængde, samtidigt med at du også har intensitet på både konditions- og styrkedelen.

En af nøglerne til at få det til at lykkes er at du skal se på din daglige transport som en del af træningen. Hvis du kan få det til at passe så du cykler både ud og hjem hver dag, så tæller det rigtigt meget – specielt hvis du også sørger for at træde til, så du kan mærke at du bliver forpustet. Hvis du vil undgå at møde svedig frem, skal du sørge for at cykle roligt de sidste 5 minutter på hver tur. Derudover skal du to gange om ugen målrettet få pulsen virkelig højt op.

Det kan f.eks. være løb eller spinning. Styrketræningen bør laves 3-4 gange om ugen. Altså ca. hver anden dag og på de dage hvor du ikke løber eller spinner. Hvis du vælger 4 gange om ugen, skal du helst lave et såkaldt split-program, hvor halvdelen af kroppens muskler trænes den ene gang og den anden halvdel den anden gang. Det kan f.eks. være ben og ryg mandag og torsdag, og bryst, arme og skuldre tirsdag og lørdag.

Og så husk også kosten – sundt og nok og ikke for mange øl.

God træning!

Venlig hilsen Morten Zacho

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.