Hvordan får jeg mest ud af min motion?

Af Mette Jacobsen

Foto: Colourbox

Jeg svømmer en gang om ugen, ca. en halv time hver gang. Plus sauna. Hvordan kan jeg bedst få noget motion ud af den halve time – jeg svømmer lidt på må og få lige nu, mest brystsvømning. Og hvad vil du anbefale jeg dyrker ud over svømning – jeg kan afsætte én aften mere om ugen, men får så nok ikke tid til mere – og vil jo gerne få så meget træning ud af de to ting som muligt…?

KH Birgit

Svar:

Hej Birgit
Det vil være rigtig fint hvis du kunne putte nogle intervaller ind i den halve times svømning, så du får pulsen ekstra i vejret undervejs. Det er langt mere effektivt end at svømme en halv time ud i et. Det kunne være alt fra 25–100 m af gangen. Hold en kort pause mellem hver tur, og tag så en rolig 25 m som pause. Gør det fx 8 gange. Alt afhængig af form osv. Det vil selvfølgelig være sjovere for dig hvis du kan svømme andre svømmearter også – måske du netop kan det når det er korte distancer?

Personligt ville jeg tage en konditionstræning mere hvis jeg havde to aftener om ugen; fx løb (og efter samme princip). Men kan du ikke afse tid andre dage, vil jeg anbefale dig at lægge noget styrketræning ind efter både svøm og løb – arm-strækninger, mave-ryg-ben-bøjninger samt core-stabilitet. Det er vigtigt med styrketræning af kroppen, og hvis du kan afse blot 10 minutter til nogle runder med ovenstående, vil det gøre en mærkbar forskel for dig. Det vil også gøre dig bedre til den konditionstræning du laver.

Du kan læse om styrketræning og få ideer til de foreslåede hjemmeøvelser på www.krop-fysik.dk.

Rigtig god fornøjelse

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.