Faren ved nye løbesko

Af Leif Skive

Jeg er en ivrig motionsløber. Jeg løber regelmæssigt, har trænet mig langsomt op, og synes jeg har fået større velvære og bedre humør efter jeg er startet på at løbe. Nu har jeg imidlertid fået et problem efter jeg har fået nye og bedre sko. De er med støddæmpende gel-sål og skulle være noget af det bedste (og dyreste) man kan få. Alligevel har jeg fået ondt omkring mine akillessener. Jeg har ikke løbet længere eller hyppigere end vanligt.
KM

Svar:

Kan det have været antipronationssko du havde før? Altså sko der er forsynet med en støtte indvendigt langs svangen, således at man ikke ”knækker” så meget indad når man sætter foden til jorden? Hvis det var tilfældet, og du nu har fået almindelige sko, kan man forestille sig at du har et skævt træk ned over din akillessene. En sådan fejlstilling under løbet vil bl.a. give irritation omkring akillessenen og efterhånden også smerter og hævelse. Det kan også være et hælkappeproblem. Hvis blot hælkappen strammer en smule omkring senen, kan der opstå samme irritation som beskrevet ovenfor. Du skriver at du ikke har ændret belastning. Hvad med underlag? Er du begyndt at løbe i ujævnt terræn eller på hårdere underlag? Et godt råd er at tage både de gamle og de nye sko med til en sportsforretning hvor der er kvalificerede ekspedienter; alternativ til en idrætsfysioterapeut.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.