De fleste af os husker især køresyge fra vores barndom. Marker og vejtræer der suser forbi bilruden, mens kvalmen vokser, og man bliver opmærksom på hvor dårligt det lugter inde i bilen. Og til sidst opkastningen. Så fik man da i det mindste frisk luft!
Man kunne – hvis man som denne artikels forfatter var barn i 1970´erne – formode af de svundne køresygeminder hang sammen med den tætte tåge af cigaretrøg der i de tider ofte fyldte køretøjet. Men det er trods alt kun en del af forklaringen.
Køresyge findes også i dag, selvom der meget sjældnere ryges i bilerne. Og den kvalmende tilstand er stadig hårdest imod børn – hvorfor det er sådan, vender vi tilbage til. Først forklaringen på hvordan en køresyge opstår:
Køresyge er den samme tilstand som søsyge eller luftsyge, og derfor kaldes lidelsen ofte transportsyge. Symptomerne er kvalme, sløvhed, nedtrykthed, måske klamsved og endelig opkast. Transportsyge forklares ud fra teorien om “sensory mismatch”, en uoverensstemmelse mellem sanseindtryk. Balanceorganerne i det indre øre opfatter én tilstand, men synet opfatter en anden. Når hjernen forsøger at få styr på forskellen mellem sanseindtryk, opstår de symptomer vi kalder for køresyge eller transportsyge.
Ved mange typer fysiske reaktioner kan videnskaben finde en fornuftig årsag til at det er hensigtsmæssigt. Men det gælder ikke for transportsyge. Mismatch-teorien hælder til den forklaring at kroppen forsøger at meddele dig at du er i en situation som du skal se at komme væk fra. En anden teori går ud på at symptomerne skyldes det lille nedbrud hjernen lider under når den ikke kan skabe sammenhæng mellem sanseindtrykkene.
Uanset hvad årsagen er, så er den bedste vej til helbredelse at du skaber mere overensstemmelse mellem hvad du ser med dine øjne, og hvad du føler i dit indre øre. I en bil hjælper det at kigge ud ad forruden imod et punkt i horisonten. Dermed er indtrykket af at bevæge sig mindre end når du kigger ud ad sideruden, men større end hvis slet ikke kigger ud, når du f.eks. læser i en bog.
Når det handler om søsyge, er det lige omvendt. Skibets bevægelser er større end bilens små hop, men de åbne vidder svækker synsindtrykket af bevægelse. Derfor er det mest effektivt at gå til køjs og ligge helt stille med lukkede øjne.
Alle mennesker, og faktisk også de fleste hvirveldyr, kan få transportsyge, selvom nogle er mere modstandsdygtige end andre. Hvis du især husker køresyge fra din barndom, har det også en årsag: Frem til 12-14 års alderen udvikler og afstemmer du samarbejdet mellem dit syn og dine balanceorganer. Derfor er du mere følsom for de afvigelser der udgøres af en køre- eller sejltur.
Og for at holde fast i påstanden om at børn blev oftere køresyge før i tiden, hvor der blev røget tobak i kabinen i mange biler: Lugtesansen er forbundet med det autonome nervesystem og opkastningsfunktionen. Så når du er svækket, vil du både få en øget følsomhed over for duftindtryk og få lettere ved at kaste op. Derfor er det altid en god ide at holde en pause og få lidt frisk luft.
Det hjælper imod køresyge
|
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.