Strandbold

Af: Marianne Nørup, redaktør

Sol, sand, strand og vand. Rammerne for en afslappet ferie kan dårligt blive bedre, og for dem der gerne vil have lidt afveksling fra at solbade og spise is, er der masser af muligheder for at være aktiv. En del af dem involverer en bold.

Der findes et utal af boldspil til strandbrug – fra badeboldkast over fodbold til strandtennis. Er I nogle stykker der slår jer sammen, kan I tage en mere organiseret gang bold. Her er fx beachvolley oplagt: Der er højt til loftet, og underlaget er blødt.

Beachvolley-reglerne kort

Som vi kender sporten fra blandt andet OL, er der to spillere på hvert hold. Men man kan sagtens spille med tre eller fire. Banen (ca. 8 x 16 meter) kan tegnes op i sandet, eller en snor kan spændes ud. Nethøjden er for kvinder 2,24 m, for mænd 2,43 m – for børn og unge lidt lavere. Har man ikke et rigtigt net, kan man lave et af en snor spændt ud mellem to pæle eller biler. En bold i blødt eller syntetisk læder, der ikke absorberer vand, er velegnet. Bolden er lidt blødere end en indendørs bold. Der kan være stor forskel på banehalvdelene, så byt efter mindst hvert tiende spillede point. Man kan stort set anvende reglerne fra indendørs volleyball. De nøjagtige regler finder du på www.beachvolley.dk.

Strand-håndbold

Også håndbold kan dyrkes på stranden. Man har i reglerne prøvet at gøre spillet mere actionpræget og underholdende. Banen, der markeres med farvede bånd, er mindre end indendørs: 27 x 12 m. Hvert hold har max 3 markspillere og 1 målmand på banen. Man spiller 2 X 10 min., og for at vinde kampen skal man vinde to halvlege – hvis begge hold vinder en halvleg, er der “solo-mod-målvogter”-runde.

Der er anderledes måltælling, eksempelvis tæller mål scoret af målmanden dobbelt. Stævner i strandhåndbold afvikles som festlige events på de danske strande i sommermånederne. Se regler og stævneoversigt på www.dhf.dk.

Flaskebold

Der findes masser af sjove lege med bolde. Prøv fx flaskebold: To spillere stiller sig med en passende afstand imellem sig. Hver har en stor flaske (fx vinflaske eller 1½-liters-plastflaske) med vand foran sig. På skift kaster man mod modstanderens flaske. Hvis flasken vælter, må flaskens ejer først rejse den op når han har hentet bolden – dvs. vandet løber ud mens han skynder sig efter bolden. Når der er så lidt vand i at det ikke kan løbe ud af sig selv, må modstanderen, hvis han vælter flasken, løbe hen og hælde resten ud, men skal stoppe når flaskens ejer rører bolden. Den hvis flaske først er tom, har tabt.

Vær med eller se på
Danish Beachvolley Tour 2013 tager rundt i hele landet fra juni til august – se datoer og steder på www.beachvolley.dk.

Beachvolley-historie
Beachvolley startede i 1920’erne på de store californiske strande. Dengang spillede man fire mod fire. Sporten dukkede først op i Danmark noget senere: Den første turnering blev afholdt i 1988, det første DM i 1993. Fra 1996 har beachvolley været olympisk disciplin.

Kun få skader
Ifølge en undersøgelse er professionel beachvolleyball en idræt med relativt få akutte skader – betydeligt færre end de fleste andre holdidrætter. Skademønstret ligner indendørs volleyball, men med færre ankelskader, og det er sjældent alvorlige skader.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.