Hurtig cykling giver 5 ekstra leveår

Af: Jonna Toft, Periskop

Stamp til, så du bliver let forpustet på cykel i en halv time dagligt: Det forlænger dit liv. Mænd lever 5,3 år længere, kvinder 3,9 år længere.

Træd godt til når du cykler – også selv om det bare er en kort distance.

Pulsen skal op hvis du vil leve længere og holde hjertekarsygdomme på afstand. Det er ikke nok at cykle i et roligt tempo.

Det er en af konklusionerne i et dansk studie, som har undersøgt hvad der er bedst for dit hjerte: Hurtig cykling eller cykling i lang tid.


Fulgte forsøgspersoner i 18 år

5.106 raske danskere i alderen fra 21-90 år blev fulgt i 18 år via den såkaldte ”Østerbro-undersøgelse”. Her har forskere kortlagt mere end 24.000 danskeres liv og deres risiko for at få hjertekarsygdomme.

Resultatet var at mænd som cyklede i et højere tempo, levede 5,3 år længere end mænd der cyklede langsomt.

Mænd der cyklede knap så hurtigt, men alligevel i et moderat tempo, levede 2,9 år længere end mænd der cyklede langsomt.

For kvinder gjaldt det samme mønster. Dem der blev let forpustede på cykel, levede 3,9 år ekstra, mens dem der cyklede i et moderat tempo, levede 2,2 år længere.


Sæt fart på din cykel

Tempoet på cyklen betyder altså mere for din levealder og din risiko for at blive ramt af hjertekarsygdom end varigheden af din cykling, konkluderer de danske forskere bag studiet.

– Har du mulighed for at cykle stærkt, og vil du gerne gøre noget godt for hjertet, skal du helt sikkert speede op og få sved på panden. Det kan nemlig godt betale sig at få pulsen op, siger hjertelæge Peter Schnohr, der sammen med Gorm B. Jensen, Hjerteforeningens forskningschef, er forfatter bag undersøgelsen.


Sæt strøm på cyklen

Har du langt på arbejde, kan en elcykel være en mulighed. Det er stadig langt sundere end at tage bilen, selv om du ikke får samme effekt som når du selv leverer al energien til cyklingen.

Hvor meget cykling skal der til?

Det er nok at cykle en halv time hver dag i et tempo hvor du bliver let forpustet. Så får du gevinsten på 5,3 års ekstra levetid hvis du er en mand, og 3,9 år for kvinder.

Hvis du cykler i en hel time dagligt, får du kun ganske lidt ekstra levetid oven i.

Let forpustet – det er nok

Du behøver ikke spurte op ad alle bakkerne, så tungen hænger ud af halsen.

Det er nok hvis du bliver let forpustet.

Tag din cykel på arbejde

– Det er vældig godt for kroppen hvis du tager din cykel på arbejde. Vi har ikke undersøgt om 2 x 15 minutters cykling virker lige så godt som 30 minutters cykling. Men vi ved at hvis du cykler i gennemsnit 30 minutter hver dag og bliver let forpustet ved det, så forlænger du dit liv, forklarer hjertelæge, dr. med. Peter Schnohr.

Han vurderer at 2 x 15 minutters cykling formentlig virker lige så godt som 1 x 30 minutters cykling.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.