Efteråret er over os, og det er tiden hvor vi trækker inden døre og fylder stuerne med varme og hygge. Køkkenet må gerne dufte af krydrede, solide retter, tillavet af sæsonens fantastiske råvarer. Haverne og supermarkederne bugner af velsmagende rodfrugter, kål og græskar i alverdens afskygninger, som kan få selv kødspiseren til at åbne øjne og smagssanser.
Græskar forbinder vi med Halloween og sjove udskæringer, men græskar kan så meget mere end det. Selv familiens yngste medlemmer vil elske græskarret pga. dens milde, søde smag og dens bløde konsistens. Den kræver lidt tilberedning, men den passer glimrende sig selv i ovnen eller i gryden.
Græskar findes i stort set alle former og farver, men herhjemme støder vi typisk på halloween-græskarret, som er vandigt og meget smagsneutralt, samt hokkaido-græskarret, som er mindre og mere fast i konsistensen med en sødere smag. Nogle steder kan man finde butternutsquash, som har facon som en squash, og som smager mere nøddeagtigt end de andre typer. Græskarkødet er fattigt på kalorier og kan bruges til både de varme efterårsretter, i brødet eller i tærten til den søde tand (se opskrifter).
Græskar er dog mere end kødet. Også kernerne og den sunde olie fortjener at blive brugt. Kernerne smager absolut bedst ristede, hvor de får en nøddeagtig smag, der passer perfekt som drys på salater, grød og supper – eller blot som en snack. Og så er de tilmed ekstremt rige på både fibre og proteiner samt vigtige mineraler og vitaminer. Olien er rig på flerumættede fedtsyrer samt E-vitamin og egner sig godt til salatdressing og dip.
Opskrifter
Græskar har med sin milde, søde smag godt af et ordentligt pift krydderier. Her er eksempler på hvordan man kan bruge græskar i både gryde, ovn og som snack.
GræskarbrødBag et flot og lækkert græskarbrød til halloween. Nydes med koldt smør! 600 g græskar , fx hokaido 25 g smør ¼ liter vand ¼ liter kærnemælk 50 g gær 1 tsk sukker 1 spsk groft salt 150 g durummel 700 g hvedemel Pensling kærnemælk Bagetid: Ca. 40 min. ved 200°.
Fjern kernerne fra græskarret. Skær græskarret i store både og skræl dem (skær ikke for tæt på skrællen). Riv græskarkødet groft – der skal være ca. 400 g. Smelt smørret i en gryde og tilsæt vandet. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kærnemælken. Rør gæren ud heri. Tilsæt græskarkød og de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet – dejen er lind. Form dejen til et rundt brød og stil det på en plade med bagepapir. Lad det efterhæve tildækket i ca. ½ time. Pensl græskarbrødet med kærnemælk og bag det midt i ovnen. Brødet rækker til ca. 20 personer. Kilde : Karolines Køkken, www.arla.dk |
|
Butternutgræskarsuppe med karry-croutoner og ristede græskarkerner
TIP: Brug evt. græskarrene som pynt inden de spises, de er meget dekorative! 4 personer Suppe: 1 græskar, butternut eller hokaido 2 gule peberfrugter 4 modne tomater 6 fed hvidløg med skal 3 spsk olivenolie eller kokosolie ½ tsk chilipulver 1 tsk knuste korianderfrø 1 tsk garam masala (indisk krydderiblanding) ½-1 spsk fintrevet ingefær fintrevet skal af 1 økologisk citron saft fra ½ citron 5 del grøntsagsbouillon uden smagsforstærker 4 dl kokosmælk salt og peber Croutoner: 20 g smør ½-1 tsk karry 6 skiver daggammelt brød 2 spsk græskarkerner Tilbehør: groft brød 1. Tænd ovnen på 220 gr. 2. Halver græskarret, og læg det med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir. Halver peberfrugterne, fjern kernerne, og læg også dem på bagepladen. Stil pladen midt i ovnen, og bag peberfrugterne i ca. 12 min., tag dem ud, og bag græskar videre i ca. 30 min. Læg tomat og hvidløgsfed med skal på bagepladen rundt om græskar og bag i yderligere 10-12 min. 3. Varm olien i bunden af en gryde. Pil den sorte skal af peberfrugterne, skær kødet i grove tern, og kom dem i gryden. Skrab græskarkødet ned i gryden. Kom pillede hvidløg uden skal, pillede tomater, chili, korianderfrø, garam masala, ingefær, citronskal og saft i gryden. Hæld bouillonen ved, og kog det hele i ca. 5 min. Tilsæt kokosmælk, og bring gryden i kog. Blend suppen, smag til med chili, citron, salt og peber. 4. Bland smør og karry sammen, smør brødskiverne med det på begge sider. Skær brødet i tern, og kom dem i ovnen på en bageplade med bagepapir i ca. 6 min., eller til croutonerne er sprøde og gyldne. 5. Rist græskarrene let på panden til de popper. 6. Server suppen med croutoner og græskarkerner til at drysse på og groft brød til. Kilde: Vidunderlig Vegetar, Susanne Engelstoft Rasmussen, Gyldendal 2010 |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.