”Du har forhøjet blodtryk og kolesterol – jeg vil anbefale at vi får udskrevet noget medicin til dig!”
Ordene rungede i 64-årige Susanne Borums hoved da lægen gav hende beskeden. Medicin? For forhøjet blodtryk og kolesterol?
– Jeg var virkelig overrasket over at mit blodtryk og kolesterol var forhøjet. Det er ikke noget som vi hidtil har døjet med i min familie, og jeg lever jo et sundt og aktivt liv. Men noget skulle gøres, og jeg ville ikke have at medicinen skulle gøre det for mig, hvis jeg kunne undgå det. Så jeg kontaktede min fysioterapeut Dagmar, siger Susanne.
Dagmar står bag Heartfit, som er en specialklinik for hjertepatienter og personer i overhængende risiko for at blive det. Derfor var fysioterapeut Dagmar Lybæk Sieg også det perfekte match for Susanne, der pludselig befandt sig i en position som mulig hjertepatient.
– Jeg brænder for genoptræning af hjertepatienter – for at hjælpe dem videre i livet eller forebygge at de overhovedet ender i kategorien, fortæller Dagmar, som har specialiseret sig i hjerterehabilitering.
Træningsforløbene er blevet døbt ”Heartwork”, da det kræver hårdt arbejde at genvinde energien og optimere hjertets funktion. De fleste deltagere har tidligere været meget lidt fysisk aktive og/eller overvægtige. For Susanne handlede det i højere grad om at ændre de træningsmønstre hun i forvejen havde. For at træne hjertet effektivt kræver det nemlig at man får pulsen godt i vejret. Hun skulle derfor have hjælp til at få gjort sine træningspas mere effektive, og dermed træne sig rask nok til et liv uden medicin.
Susanne havde et godt udgangspunkt, for hun var i forvejen god til at få løbet og cyklet og havde generelt mange træningspas – hun manglede bare at få den vigtige intensitet på træningspassene.
– Susanne fik færre og kortere træningspas end før, men til gengæld skruede vi op for intensiteten. Det der motiverede Susanne, var pulsmåling. Her kunne hun konkret se når hendes puls gav effektgivende træning, og det er for mange en kæmpe motivation, siger Dagmar og fortsætter:
– Samtidigt kunne jeg også følge med på en app i hvilken træning hun lavede, og se de nøjagtige zoner ift. hendes pulsniveau. Dermed kom vi hurtigt nogle led hen i processen. Med målinger kan vi springe over meget forsnak, og jeg får noget konkret data at arbejde ud fra.
Hvis du får medicin og samtidigt begynder at træne for at sænke dit blodtryk, så kan du pludselig opleve at du får for meget medicin. Derfor er det en god idé at være i tæt dialog med din fysioterapeut eller læge, så du ikke lige pludselig bliver ”overdoseret”.
Kilde: Hjertefysioterapeut Dagmar Lybæk Sieg
Det smarte POLAR-pulsur har vist sig at være en slags træningsdagbog for både Dagmar og Susanne selv.
– Det har virkelig motiveret mig at jeg kunne følge med i hvornår jeg nåede gul zone på pulsuret og dermed ramte 80 procent af min maxpuls. I dag træner jeg to gange om ugen, hvor jeg forholder mig i gul zone i sammenlagt to timer – om det så er når jeg løber, cykler eller crossfitter.
Susanne smiler da hun fortæller hvordan hun nogle gange ”snyder” Dagmar, og svinger med armene hvis hun sætter farten ned på løbeturen – for på den måde stadig at holde pulsen i gul zone. Men det tager Dagmar godt imod:
– Jeg synes jo det er genialt – for det er en bevidstgørelse om hvad man kan gøre for at få pulsen op, siger hun.
Næsten 40 procent af de 40-60-årige har for højt blodtryk. Over halvdelen af alle hjerte-slagtilfælde kan tilskrives for højt blodtryk – og har man for højt blodtryk, samtidig med at kolesteroltallet også er for højt, er der ekstra grund til at være på vagt.
Dagmar og Susanne har i dag trænet sammen i lidt over et år – hvilket har resulteret i at lægen kunne fortælle Susanne at hendes tal i forhold til blodtryk og kolesterol i dag ser helt normale ud.
– Det har helt klart været en kæmpe motivation at Dagmar har været der. Vi har løbet sammen og haft en ugentlig dialog om hvor jeg stod ift. mit mål om at blive medicinfri. Jeg ved at jeg ikke havde kunne have gjort det uden hendes hjælp og positive tilgang til tingene, siger Susanne.
Og netop den personlige opfølgning er gennemsyret i alle de tiltag Dagmar har. Hun siger:
– Det betyder meget at der er en udefrakommende der hjælper med at holde en til ilden og bevare fokus på det mål der er sat. Derudover hjælper jeg jo også skadesforebyggende, så der ikke opstår overbelastninger og unødvendige skader.
Ud over at være blevet fri for medicin har Susanne også helt naturligt fået en bedre kondition, og hun kunne i foråret for første gang løbe over målstregen til årets Alt For Damerne løb – helt uden en eneste pause.
– Jeg er meget stolt over mig selv. Det var en stor sejr, smiler Susanne.
Her kan du læse Dagmar Lybæk Siegs artikel om motion og hjertesundhed.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.