Hvis Christian Eriksen vrikker om på foden i VM-kampen mod Tunesien, hvis Simon Kjær får en forstrækning i baglåret mod Frankrig, eller hvis Kasper Schmeichel får et vrid i skulderen i opgøret mod Australien… så er fysioterapeut Morten Skjoldager en af dem der flyver op fra bænken og gør klar til at løbe ind på banen for lynhurtigt at vurdere skaden.
– Det skal gå hurtigere end normalt! Det kan godt være at man ville tænke sig om to-tre gange så længe, hvis man havde tid, men beslutningen skal træffes live, mens der sidder måske 40.000 tilskuere på stadion og kampen bliver streamet på alle platforme og sendt direkte i tv. Der handler det om at kunne holde hovedet koldt og træffe beslutninger under pres, fortæller Morten Skjoldager.
Han har været landsholdets faste fysioterapeut siden 2012. VM i Qatar bliver hans fjerde slutrunde – og det er selvfølgelig ikke ham der nævner eksemplerne med Christian Eriksen, Simon Kjær og Kasper Schmeichel, for som han siger flere gange: ‘jeg kommer ikke til at nævne navne’.
Sådan er det at være fysioterapeut – også når klienterne er verdensberømte fodboldspillere, som alle kender.
– Det ER da sejt at være fysioterapeut på landsholdet, griner han.
– Det er stort på mange måder. Det er en drøm der er gået i opfyldelse, siger han om det eftertragtede job i rødt og hvidt.
– Jeg plejer at sige at jeg ikke er Danmarks bedste fysioterapeut, men jeg er god til at arbejde på den måde som man gør omkring fodbolden, og jeg har efterhånden en del erfaring i miljøet, siger fysioterapeuten, der sideløbende har arbejdet for AaB’s superligahold siden 2009.
Der er sendt en hel skibscontainer til Qatar i forvejen, fyldt med udstyr hjemmefra, så Kasper Hjulmands hold kan få den mest optimale hverdag rundt om VM-kampene.
– Det er blandt andet alt vores behandlingsudstyr: Brikse og stole til at stå og behandle ved. Værktøj der kan hjælpe ved restituering; laser, chokbølger, el-terapi, kompressionsapparat, restitutionsbukser, kompressionsbukser, et hav af taper og bandager og alt hvad man bruger til idrætsmedicinsk behandling. Også kamfercreme – selvom vi ikke bruger det så meget mere, remser han op.
– Det er et stort setup omkring landsholdet, hvor man forsøger at finde alle de små sten man kan flytte på for at optimere forholdene, siger han.
Det handler om holdet på banen, men Morten Skjoldager understreger at der også er et helt hold der arbejder uden for stregerne. Fysioterapeuten er en del af det såkaldte medical team, der består en læge, fire fysioterapeuter, en kiropraktor og en massør, som alle samarbejder om at hjælpe og behandle spillerne.
En meget stor del af arbejdet foregår selvfølgelig før og efter kampene, hvor spillerne skal holde formen ved lige, mens det er fysioterapeutens opgave at overvåge, forebygge og tage småskavanker i opløbet.
En normal dag under en slutrunde starter med at spillerne bliver vejet og målt. Blandt andet for at tjekke om de har fået nok væske. Så er der morgenmad, efterfulgt af klargøring før træningen.
– Vi taper ind og behandler og løsner spændte muskler hvis der er behov for det. Så går vi over og varmer op på banen. Det er meget individuelt: Jeg går ikke ind i navne, men vi er alle forskellige. En har behov for at lave mere dynamiske stræk og aktivering, en anden har brug for let styrketræning for at få kroppen i gang, og det kan være der er en der cykler eller laver yoga. Vi forsøger altid at spejle det spillerne gør i deres klubber, så vi ikke ændrer for meget i deres hverdag, siger Morten Skjoldager.
Mens spillerne varmer op, går fysioterapeuten rundt og snakker lidt med spillere.
– Hvordan har de det? Det kan være jeg kan se noget i øjnene på dem. Der kan være en der har brug for en arm på skulderen. Det er rigtigt vigtigt at kende sine spillere, så vi forsøger at være tæt på dem uden at være over dem, fortæller han.
Før landstræner Kasper Hjulmand kalder til samling og sætter gang i dagens træning, har fysioterapeuten aflagt status-rapport, så træningen kan tilrettelægges med eventuelt nødvendige individuelle hensyn.
Tilbage på spillerhotellet efter træningen er der bad og frokost, og så er der hvile for spillere. Men ikke for fysioterapeuterne.
– Fra frokost til aftensmaden behandler vi spillere, hvis der er behov for det. Og det gør vi også efter aftensmaden indtil 22.30-23. Efter dagens sidste behandling har vi fysioterapeuter et møde med holdlægen, hvor vi giver en status. Så kan lægen gå til trænerteamet og fortælle hvordan det ser ud: Hvem er vi opmærksomme på? Hvem er der load på? Hvem ‘blinker’, så vi skal tage ekstra hensyn?, fortæller han.
Og så er der sengetid, for i morgen starter det forfra igen.
– På kampdagen sover spillerne lidt længere, og de får sen morgenmad. Det er der vi fysioterapeuter har vores lille frirum. Fra 8.30 til 11 tager vi ud og ser et eller andet, en kirke eller whatever, og får måske en kop kaffe. Imens står spillerne op, og så mødes vi til en fast gåtur for alle fra 11.30 til 12 for ligesom at få rørt kroppen og få lidt frisk luft. Derefter er der taktikmøde og frokost. Treenhalv time før kickoff er der prematch-meal, mens vores medical team og kitman kører ind til stadion og sætter alt op, så det er klart når vi ankommer til stadion halvanden time før kampen, siger Morten Skjoldager.
– Nu kommer vi tæt på det jeg kalder ‘zonen’. Jeg plejer at dele det op som et omvendt trakfiklys. Det grønne er på hotellet indtil prematch-meal. Gult er når vi kører ind til stadion – og rødt det er selve kampen. Der er man på! siger han.
Og det gælder faktisk hele staben, også fysioterapeuterne.
– Jeg kan også godt mærke det: Der er det næsten som skulle man spille kampen selv. Det her er vores kamp, der er vores performance. Ligesom spillerne har vi også øvet vores beslutninger. Hvad gør vi i det her eller det her scenarie? En hovedskade? En hjernerystelse? En der bløder i øjenbrynet? Vi kender vores procedurer, og som fysioterapeuter skal vi kunne træffe idrætsmedicinske beslutning på kort tid. Er det ok at spille videre eller ej? Vi har ikke ret lang tid på banen, og vi kan ikke lige få en scanner ind, siger han.
Det er særligt her at jobbet som fysioterapeut på landsholdet er anderledes end et almindeligt job på en klinik. Midt i rampelyset, hvor tusindvis, måske millionvis af mennesker kigger over skulderen for at høre dommen.
– Det kan være fysisk hårdt at stå og behandle en hel dag. Men når alle kigger på en, og man skal træffe beslutninger der betyder så meget, så kan det også være mentalt hårdt, medgiver Morten Skjoldager.
– Men vi har faktisk et rigtigt godt samarbejde med vores spillere. Vi kender dem, vi har været tæt på dem så længe, og når vi spørger, så svarer de oftest fuldstændigt ærligt på hvordan de har det. Og så tester vi dem af når vi går ud ad banen med dem: Kan du støtte på den? Løbe? Hoppe? Kan du det, så spiller du selvfølgelig videre, men spillerne ved også at de ikke må sætte sig over holdet, og at der sidder spillere på bænken der kan byde ind,” siger han.
Efter kampen er det hurtigt rundt hos alle spillerne for at danne sig et overblik over hvem der har brug for behandling. Der bliver hurtigt aflagt rapport til trænerteamet, og så går turen hjem til hotellet, hvor der også lige kan være behov for en enkelt akut behandling.
– Og næste morgen går vi i gang igen, siger fysioterapeuten.
Dag ud og dag ind. Det kan være hårdt, især under slutrunder, hvor truppen er samlet i mange dage, og hvor både spillere og stab kan blive mere og mere mærkede undervejs. Det stiller store krav til ikke mindst fysioterapeuten.
Men selv når det hele er allerhårdest, så er det det hele værd at være fysioterapeut for landsholdet. Og så er der også de helt særlige øjeblikke, hvor Morten Skjoldager ikke længere kun er fysioterapeuten. Og det er når det hele lykkes inde på banen og Danmark scorer.
Så forvandles Morten Skjoldager og alle de andre på bænken med ét til landsholdets største og første fans, samtidigt med at de også er en del af holdet: På en måde har de jo også været med til at det hele er lykkedes, så bolden nu ligger i nettet, og det føles … ret godt!
– Det føles jo helt vildt. Så jubler vi og springer rundt og krammer hinanden, siger han og glemmer et kort øjeblik at han ikke vil nævne navne:
– Det kan nogle gange virkelig være en forløsning. Som nu dengang mod Schweiz, hvor Dalsgaard udlignede til 3-3 i overtiden. ’ammen den der fornemmelse! Det giver kuldegysninger at tænke på. Og ligesom ved sejren over Rusland sidste år, siger han med henvisning til de jubelscener der fyldte Parken da Danmark spillede sig videre til næste runde ved EM.
– Det er det sport kan. Både rutsjebaneturene ned og op. Det er fantastisk!, siger han og samler så sig selv igen og skifter umærkeligt fra rollen som fodboldfan til igen at være fysioterapeuten der bevarer overblikket i en ophedet situation.
– For uanset følelserne skal man stadig være parat til at lave en aktion i det 95. minut, siger han.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.