Karsten har været på Sundhedshuset til sit første møde med fysioterapeuten, efter han for et par dage siden blev udskrevet fra hospitalet med et ny-opereret kunstigt knæled. Med sig hjem fra det kommunale Sundhedshus har Karsten fået en lille kuffert. Fysioterapeuten har vist ham hvordan han skal montere de fem sensorer der ligger i kufferten, og hvordan han får den medfølgende smartphone til at starte et træningsprogram. Foran ham ligger nu et træningsforløb, hvor han ikke behøver dukke op på et træningscenter to gange om ugen, men kan gennemføre den nødvendige træning derhjemme, i sit sommerhus eller på sin ferie. Alt imens kan fysioterapeuten følge træningsindsatsen og kvaliteten fra sin computer.
Scenariet er ikke blot virkeligheden for Karsten, men for over 1500 borgere i genoptræningsforløb i Københavns Kommune, der hvert år får en kuffert med sensorer, en bærbar PC eller en app på deres eget smartphone eller tablet med øvelser fra fysioterapeuten. Dette er en mulighed for ny-opererede borgere med kunstige knæ- og hofteled, ældre borgere der ikke kan komme ud af hjemmet, og borgere med slidgigt som er henvist til forebyggende træning i Godt Liv med Artrose i Danmark (GLAD).
Fysioterapeuten kan tilpasse træningsprogrammet på samme måde som hvis Karsten selv havde været inde på Sundhedshuset, og effekten af genoptræningsforløbet vil være den samme som hvis han havde trænet på et hold på Sundhedshuset. Det ved vi fra en videnskabelige undersøgelse, hvor effekten af et træningsforløb med og uden Digitalt Understøttet Genoptræning blev sammenlignet.
Nogle teknologiske løsninger fortæller fysioterapeuten, via patienternes computer, om borgerne har trænet, og i nogle tilfælde også med hvor god eller dårlig kvalitet de har trænet. Der er mange borgere der bliver motiveret af at fysioterapeuten kan følge med i deres træning, og mange føler en slags forpligtelse over for de aftaler som de har lavet med fysioterapeuten.
Målet for de fleste borgere i et genoptræningsforløb er at komme tilbage til deres daglige aktiviteter så hurtigt som muligt. Men samtidig kan det netop være de aktiviteter – fx at gå på arbejde, passe børnebørn eller luge i haven – der kan være svære at nå hvis man skal bruge tid på transport til og fra træning på et sundhedshus eller træningscenter. Fremtiden peger i retning af at genoptræning skal være mere tilgængeligt, og det er en af de helt store fordele ved Digitalt Understøttet Genoptræning. For Karsten kan træne lige når han selv vil, og han skal ikke vente på bussen eller sidde i trafikken. Han kan tage sin kuffert og gå i gang når det passer ham.
Der vil selvfølgelig også være enkelte der stadig har behov for en tættere grad af opfølgning og supervision under deres træning, og dem bliver der netop bedre plads til når flere og flere anvender digitalt understøttet genoptræning.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.