Som medarbejder i SKAT sidder man meget ned, og øjnene er klistret koncentreret til skærmen, mens hånden hviler på musen. Det betyder statiske arbejdsstillinger med spændinger i kroppen og slitage i nakke, skuldre og arme.
Derfor søgte de fire afdelinger rundt om i landet, som til sammen udgør Motor, midler hos Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, og det kom der et 1-årigt sundhedsfremme-projekt ud af, i samarbejde med Dansk Firmaidræt, som tilbød medarbejderne start- og midtvejsmåling af bl.a. BMI, body-age, fedtprocent og lungekapacitet.
For en stor del af medarbejderne viste målingerne at sundheden var væsentligt ringere end de selv forventede.
– Det er bestemt motiverende at få tal på de her ting, fortæller Jeanette Jørgensen, 52 år. Jeg kendte selvfølgelig godt min vægt, men de andre målinger var noget af en overraskelse.
Hos Motor i Odense arbejder 52 medarbejdere, hvoraf ca. 45 takkede ja til tilbuddet om at indgå i projektet. I løbet af det år projektet forløb, var der tilbud om foredrag med en fysioterapeut, træning, indretning af arbejdspladser med hæve/sænkeborde, quiz om sund mad og meget andet.
Her, knap et år efter, er der stadig lidt gang i de sunde tiltag. Ud over en løbeklub på 6 personer, er der 4 vinterbadere i havnebadet, som ligger tæt på, og 4 der deltager regelmæssigt i trapperæs (hvor medarbejderne konkurrerer om flest og hurtigst løb på husets trapper). Til pausegymnastikken, som ligger hver dag kl. 11, kommer 2-15 personer, afhængigt af andre forpligtelser i form af møder, telefonsamtaler og opgaver ude af huset.
Undervejs i projektet var der fokus på områderne fra KRAMS – kost, rygning, alkohol, motion og stress. Medarbejderne fik tilbudt et foredrag af en medarbejder i SKAT, som selv er tidligere alkoholiker, og de få rygere på stedet, blev tilbudt rygestopkurser. Især motionen har dog været i fokus.
Undervejs i projektet er der brugt nudging – en teknik hvor man i det små inspirerer folk til at bevæge sig mere.
– I en periode var der en hinkerude på gangen mellem kontorerne, og når vi gik frem og tilbage på vej til et møde eller kantinen, hinkede vi lige når vi kom forbi. Desværre var det umuligt at få både tape og kridt til at sidde fast på tæppet, så hinkeruden forsvandt, fortæller Hanne Arndal, 50 år.
– Desuden fik vi idéen om at når man skulle hente vand, tog man kun 1 glas i stedet for en kande, for så fik man gået flere gange og dermed flere skridt, falder Winnie Wolf Andersen ind.
– I øjeblikket deltager vi i projektet ”Vi cykler på arbejde”. Og det giver et forpligtende fællesskab, fortsætter hun.
– Ja, det føles næsten som om man pjækker hvis man en dag er nødt til at tage bilen, smiler Jeanette Jørgensen, og de andre nikker sammenstemmende.
Det er svært at vedligeholde de gode intentioner når hverdagen indfinder sig, og selv med ambassadører og ildsjæle kan det glide lidt ud. Ligesom en livsstilsændring i privatlivet kræver bevidsthed, dedikation og planlægning, har en arbejdsplads der er ved at implementere en ny ’livsstil’/kultur brug for vedholdenhed, ildsjæle og kulturændringer.
Derfor blev der fra starten uddannet 4 sundhedsambassadører, som stadig er tovholdere på diverse aktiviteter. Desuden er en del medarbejdere udnævnt til ildsjæle – mennesker som gerne vil gøre en ekstra indsats for egen og kollegaernes sundhed, og som især hjælper med det praktiske.
Alligevel har det vist sig at det er svært at vedligeholde de gode initiativer efter projektet er slut.
– Undervejs i projektet var vi 12 i løbeklubben, nu er vi kun 5 her fra afdelingen plus en anden der deltager fast, siger Hanne Arndal.
– Ja, vi er kommet lidt væk fra det igen, siger Winnie Wolf Andersen, inden hun kigger de andre to i øjnene, og de giver håndslag på at nu skal de have samlet op.
På spørgsmålet om hvad projektet har betydet for dem, fortæller Hanne Arndal at hun havde sat sig et mål på både vægten og løbedistancen inden hun fyldte 50 år. Og det mål har hun nået.
-Jeg har tabt 10 kg, og jeg har smidt min blodtryksmedicin. Tidligere tog jeg 25 mg om dagen, og nu er jeg medicinfri. Desuden løber jeg nu 4,5 km to gange om ugen med løbeklubben, siger hun med stolthed i stemmen.
– Jeg fandt ud af at jeg har slidgigt i nakke og skuldre, siger Jeanette Jørgensen, og jeg har været SÅ ærgerlig og frustreret over det. Men det har vist sig at det var godt. For fordi det blev opdaget allerede nu, har jeg muligheder for både at forebygge at det bliver værre, og at lave daglige øvelser som jeg har fået af fysioterapeuten. Det gør at jeg ikke længere har hovedpine hver dag, men nu kun ca. hver tredje dag. Jeg er også så småt gået i gang med at løbe igen.
Alt i alt har SKATs motorkontor i Odense udviklet sig til en arbejdsplads med medarbejdere der bevidst fokuser på sundhed og livskvalitet, også selvom det kræver en ekstra indsats i det daglige at fastholde de gode tiltag.
Det betaler sig i SKAT
Sygefraværet i alle fire afdelinger faldt med 18,3 procent i den periode projektet løb og sundhedscheckene viste at der skete en tydelig forbedring på medarbejdernes BMI, fedtprocent, blodsukker, kolesterol, blodtryk, lungefunktion, kondital og muskelstyrke. Projektet har, foruden en sundere arbejdsplads, også betydet at flere medarbejdere har forsat den sunde livsstil i privat regi. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.