Det er bare så svært at holde fast!

Af: Stine Kjær, aut. diætist

Januar måned er nok den måned hvor flest af os forholder os til vores livsstil, vægt og sundhed. Fitnesscentrene bugner af nye medlemmer, og indkøbskurven fyldes med grønt og fuldkorn. Motivationen er helt i top – men følelsen er kortvarig, for i februar måned synes de fleste danskere at have tabt den ellers så drivkraftige motivation.

Når vi siger at vi har mistet motivationen til sunde kostvaner eller aktiv livsstil, så er det sjældent sandt. Der er nemlig mange niveauer af motivation, og stort set alle danskere er motiverede i en eller anden grad – der er bare meget stor forskel på hvordan vi er drevet af den. Eksempelvis vil de fleste svare “ja”  hvis de bliver spurgt om de gerne vil være raske længe eller se slanke og veltrænede ud.

Men hvis vi udelukkende fokuserer på dette langsigtede mål, lokkes vi til at efterleve strenge diæter og kaste os ud i motionsformer vi slet ikke er i form til. Det er denne form for motivation der driver danskerne i fitnesscentrene i januar – og efterlader centrene lige så tomme i februar. Det er nemlig langt fra alle der på sigt magter de store forandringer et sådant mål kræver. Blandt andet fordi det er alt for langsigtet og kræver for mange kompromisser med nuværende vaner.

Hvis du VIL bevare en sund livsstil året rundt, kræver det at du forener dit mål om sundhed, f.eks. at tabe dig eller at forebygge livsstilssygdomme, med dine nuværende (usunde) vaner, f.eks. hyggespisning i socialt samvær eller trøstespisning når du keder dig. Selvom vanerne umiddelbart er et bump på vejen mod den sunde livsstil, så skal du faktisk fokusere mest på dem. Det er nemlig vanerne, uanset deres sundhedsværdi, der giver dig glæden i hverdagen og styrer din adfærd på længere sigt. Med udgangspunkt i vanerne skal du tage små skridt i en sundere retning. De gode ændringer i en sundere retning er nemlig de forandringer, som også giver dig glæde undervejs, og som ikke blot er hårdt slid på vej mod det langsigtede mål. Måske opdager du hen ad vejen at du faktisk kan lide de nye vaner der gør dig lidt sundere.

Prøv at sætte dig ned og skrive dine egne ønsker og mål ned, og se på hvordan du kan opnå dem gennem små skridt, der giver dig glæde og små sejre i hverdagen.

Motivation i hverdagen

Hvis vaner skal være holdbare, er det som regel en god idé at ændre så lidt som muligt ad gangen, så den glæde hverdagsvanerne giver, ikke spoleres. Du skal altså starte med at kigge på dine nuværende vaner og det de giver dig.

Eksempel: Du spiser en plade Ritter-sport hver dag fordi den giver dig kortvarig lykkefølelse og nydelse. Du ønsker at ændre vanen fordi du har et langsigtet mål om at tabe dig, og fordi du ved at chokoladen ikke fremmer din sundhed generelt. Hvis du fjernede chokoladen helt, ville du føle afsavn, og ville med stor sandsynlighed komme til at “falde i” igen. Et forløb kunne være

1. Smid ét tern chokolade ud og spise resten af pladen

2. Spis chokolade (minus ét tern) 6 dage om ugen og frugt den sidste dag i ugen

3. Køb en mindre plade chokolade, fx Guldbarre

4. Fokuser på at spise chokolade når du gør det. Se ikke TV eller læs et blad samtidig. Nyd det!

5. Hold pauser i chokoladespisningen, og mærk efter hvornår du er tilfredsstillet. Stop dér.

På denne måde fastholdes vanen og dét den giver, samtidig med at det langsigtede ønske om en sundere livsstil langsomt imødekommes. Det er dig selv der bestemmer hvad du vil ændre, og i hvilket tempo. Du vil højst sandsynligt få en god fornemmelse i kroppen ved at have opnået succes med hvert lille skridt i den rigtige retning.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.