Er du en af de mange der har købt medlemskab til fitnesscentret, men aldrig får det brugt? Eller synes du træningen er kedelig, eller giver for lidt effekt? Så kig på dine rutiner! Små ændringer kan gøre forskellen på om du kommer af sted eller ej, og på hvor stort udbytte du får af din indsats.
Det er en god fornemmelse at stå med sit medlemskort til det lokale fitnesscenter i hånden. I starten er de fleste af os da også ivrige og kommer fast i træningscentret. Men så sker der ofte noget: Mange oplever at deres træning på et tidspunkt går i stå. Uanset hvor meget man kæmper, er det som om der ikke sker fremskridt. På samme måde kan gnisten i perioder forsvinde, og i begge tilfælde er det vigtigt at finde ind til glæden og motivationen for træningen igen.
Her er et kort overblik over forhold du kan påvirke og sætte ind på:
* Variér din træning
Ved at variere din træning udfordrer du hele tiden kroppen fra nye vinkler, og det kommer både dine resultater og din motivation til gode. Desuden forebygger det skader.
* Supplér din træning
Måske skal du ikke kun træne styrke selvom du er styrkeløfter, og måske skal du som cykelrytter ikke kun træne på cyklen. Ofte vil en helt ny motionsform tilføje noget til din præstation – og øge din glæde ved at dyrke sport.
* Vær specifik
Omvendt kræver nogle funktioner at man træner helt specifikt. Det kan være en specifik idrætsgren, men også delmomenter af en bevægelse, eksempelvis i svømning eller kast. Alliér dig med en træner eller instruktør der ved noget om lige præcis din idrætsgren/motion.
* Vær målbevidst
Hvad er det du vi opnå med at træne? Vil du være hurtigere, stærkere, strammere, bedre til din idræt, sundere, slankere eller…? Som regel giver bare det at begynde at træne dig gevinst på mange felter, men hvis du er specifik på hvad du helst vil opnå, kan du med stor fordel tilrette dit program derefter.
Læs artiklen ”I gang med fitness: Målret din træning”
* Træn effektivt
Det er meget demotiverende at bruge tid og kræfter på at træne, uden at se resultater. Og det kan nemt ske, hvis man fx glemmer at ændre træningsprogrammet efterhånden som man bliver bedre og mere øvet. Tjek eksempelvis din teknik – måske kan du forbedre din løbeøkonomi eller bruge dine kræfter bedre. Træn kvalitativt – hvis du har fokus på at træne korrekt, opnår du et bedre resultat. Også en ineffektiv vejrtrækning kan hindre at du får fuldt udbytte af din træning – det gælder både udholdenhed og styrke – ligesom det er vigtigt at tjekke doseringen – måske træner du for hårdt /for meget, måske for lidt/for nemt.
* Hold dig fri af skader
Måske det allervigtigste. For det giver sig selv: Hver gang du får en skade, sætter du din træning tilbage eller helt i stå.
* Sæt mål
Vi er ofte mere motiverede når vi arbejder frem mod et konkret mål. Det behøver ikke være at gennemføre et maraton, men kan være at nå op på en vis træningsmængde, en bestemt tid eller lign. Det giver også en øget indsigt i hvad der skal til for at nå målet. Små delmål er en god måde at gribe planlægningen an på. Test evt. dig selv løbende.
* Tjek din kost
Underbygger din kost din fysiske indsats? Giver du kroppen det bedst mulige brændstof? Har du styr på hvilket brændstof du har brug for?
Væske – får du nok, eller omvendt: ”udvander” du nærmest dig selv…
Sæt dig ind i området, eller søg professionel hjælp hos en idræts-diætist.
* Arbejd med din psyke
Der findes forskellige psykologiske teknikker til at optimere præstationen, herunder visualisering, spændingsregulering mv. Idrætspsykologer er eksperter på området, og der er skrevet flere bøger om emnet.
* (Gen)find din motivation
Find ny inspiration, indgå forpligtende aftaler med en træningsmakker, få en personlig træner, meld dig ind i en klub eller gruppe, køb en pulsmåler eller andet træningsgear, find noget motiverende musik… Eller måske skal du bare sætte dig ned og minde dig selv om hvad var det der fik dig til at gå i gang med at træne i sin tid, og hvad du får ud af at træne – glæde, energi, selvtillid, overskud, bedre immunforsvar…?
* Sørg for god vejledning
Professionelle og veluddannede instruktører kan give dig tips til alle ovenstående punkter og hjælpe dig til både en bedre præstation og en større motivation.
Har du skavanker, vil du have stor gavn af at træne et sted hvor der er fysioterapeuter til rådighed.
Ligeledes kan omgivelserne , kundeklientellet og beliggenheden af centret have stor betydning. Med andre ord: Vælg dit træningscenter med omhu! (se evt. artiklen ”Tjek dit træningscenter”)
Ny på fitness-markedet? Overvej hvad du ønsker at opnå med din træning. Så kan medlemskortet til fitnesscentret blive en af dine bedste investeringer.Se særligt punkterne ”Vær målbevidst” og ”Sørg for god vejledning” herover. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.