I indgangshallen til Nestlés kontor i København står ernæringsspecialist Emmelie Agustsson og sundhedschef Per Frank klar til at tage i mod til de friske kollegaer der skal ud og gå powerwalk. Medarbejderne ankommer med elevator fra de forskellige afdelinger. Nogle har skiftet fra stiletter til kondisko. I receptionen står paraplyer klar til våde dage, men dem er der ikke behov for i dag. Iført jakkesæt, blazer eller kjole sætter alle nu i trav i en lang række, mens også snakketøjet hurtigt kommer i gang.
Nestlé har gennem en årrække arbejdet målrettet med sin sundhedsstrategi. Her indgår bl.a. ernæringskurser, sundhedsforsikring, tilbud om massage og behandling hos en fysioterapeut. Konceptet My Wellness er det nye skud på stammen, der netop er startet i år. Ordningen giver medarbejderne mulighed for at motionere og tage aktive pauser i løbet af dagen, med aktiviteter som powerwalk eller elastiktræning.
Idéen til det nye koncept kom efter at Nestlé var med i et to-årigt forskningsprojekt om motion i arbejdstiden, der blev offentliggjort sidste år. Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen fik tilbudt motion en time i arbejdstiden hver uge, mens resten udgjorde en kontrolgruppe. Træningen bestod af en kombination af styrketræning for nakke og skuldre samt konditions- og stabilitetstræning. Undersøgelsen viste at motion i arbejdstiden batter. Arbejdsevnen steg med 8 pct. samtidig med at korttidssygefraværet faldt med hele 56 pct.
Resultaterne gjorde det klart for Nestlé at de skulle holde fast i de aktive pauser i arbejdstiden, der også er et at årets to temaer, som Nestlé holder særligt fokus på.
– Vi ved nu at det både giver bonus for virksomheden og medarbejderne at indlægge motion i arbejdstiden. Vi har meget stillesiddende arbejde, og her kan små pauser øge produktiviteten, siger sundhedschef hos Nestlé, Per Frank.
Derfor er det nu tilladt at motionere sammen med kollegaerne i arbejdstiden, og om vinteren ligger firmaets løbeklub tidligt om eftermiddagen inden det bliver mørkt. Tre gange om ugen er der elastiktræning midt på kontorgangen, så de der har lyst, kan få løsnet op for generende spændinger.
– Vi har nogle stykker på elastiktræningen der har haft problemer med hovedpine og nakkespændinger. De har virkeligt mærket at elastiktræningen hjælper. En af mine kollegaer fortalte at hun var begyndt at få spændinger i nakken igen da hun ikke havde været med til elastiktræningen i noget tid, siger ernæringsspecialist Emmelie Augustsson, der har været med til at udforme My Wellness-programmet.
For at udvikle konceptet blev der udarbejdet en undersøgelse. Her var det tydeligt at de ansatte ikke fik holdt pauser i løbet af dagen, og mange gave udtryk for at de sov dårligt om natten. Medarbejderne blev også spurgt ind til deres behov og ønsker til sundhedsaktiviteter.
– Vi ville gerne vide hvordan vi bedst kan nå ud til medarbejderne med sundhedsindsaten, og så handlede det også om at få dem til at blive mere engagerede fra start. Det er vigtigt at aktiviteterne er noget de ansatte selv har lyst til at deltage i, siger Per Frank.
En af de aktiviteter medarbejderne især ønskede, var mindfulness. De ville gerne lære at finde ro i en stresset hverdag. Derfor er mindfulness det andet sundhedstema i år og bliver en del af Nestlés forebyggende indsats over for stress.
Virksomheden har udviklet en stressguide, hvor medarbejderne kan læse om hvad de selv kan gøre hvis de føler sig stressede, og hvordan de kan hjælpe stressede kollegaer.
– I efteråret har vi sat meget fokus på trivsel. Det handler især om at tale mere om stress og være opmærksom på hinanden, siger Emmelie Agustsson.
I oktober og november var der sessions og øvelser i mindfulness hos coachen Chris Norre. Her var der også Traning the Trainer-kurser for Nestlés sundhedsambassadører, så de fremover kan fungere som mindfulness-coaches når deres kollegaer har behov for det.
Emmelie Augustsson fortæller at sundhedsambassadørerne spiller en vigtigt rolle i Nestlés sundhedsstrategi.
– Den store udfordring for os er at få alle medarbejdere med i vores sundhedsinitiativer. Her kan sundhedsambassadørerne hjælpe med at brede budskaberne ud i de forskellige afdelinger og opfordre deres kollegaer til at deltage i nogle af aktiviteterne, siger hun.
Der er cirka 35 sundhedsambassadører fordelt på kontorene i hele Norden. I København holder Emmelie Agustsson og Per Frank møde med sundhedsambassadørerne to gange om måneden. Her får ambassadørerne mulighed for selv at komme med forslag til tiltag og aktiviteter.
Nestlés løbeklub, træningshold i Fitness DK kun for Nestlé ansatte og små bordfodboldturneringer i løbet af dagen er nogle af de aktiviteter sundhedsambassadørerne har stablet på benene.
– Det har været vigtigt for os at det er meget forskellige typer af mennesker vi har valgt til sundhedsambassadører. På den måde kan vi bedre nå ud til alle vores medarbejdere med vores initiativer, siger Emmelie Agustsson.
Sundhedsambassadørerne har bl.a. fået flere medarbejdere med til DHL Stafetten, så det ikke kun er dem der i forvejen er meget aktive, der deltager.
Men for at sætte ordentligt ind over for medarbejdernes sundhed er det også afgørende at have ledelsen med.
– Vi har virkeligt gjort meget for at sundhedsindsatsen fungerer hele vejen fra toppen og til de enkelte medarbejdere. Det har været afgørende at ledelsen har godkendt at medarbejderne tager aktive pauser i arbejdstiden, siger Per Frank.
Efter femten minutters rask trav er vi tilbage ved Nestlé-kontoret. ”Åh, det var skønt!” udbryder flere. ”1,6 kilometer på 11 minutter”, udbryder én stolt og peger på endomondo-appen, som har talt kilometerne for hende. Den sidste småsnakken bliver afsluttet inden alle finder tilbage til deres afdeling med ny energi.
Tre ansatte om sundhedsstrategienDenise Iglesias, Finance Denise Iglesias deltager i Nestlés løbeklub og elastiktræning en gang om ugen. Hun er glad for de mange inkluderende aktiviteter. – Når jeg sidder fokuseret med mit arbejde, kommer de pludselig med elastikkerne, og så er det nemt at gå med og få bevæget sig i stedet for at gro fast ved skrivebordet. Vi får også gode råd som at gå rundt og snakke med folk i stedet for at skrive en e-mail – det er små ting der gør en forskel, siger Denise Iglesias. Hun fortæller at hendes chef forleden spurgte om hun vil med til crossfit i træningscenteret om mandagen, og det sagde hun ja til. Camilla Ørtoft Jensen, HR-Training Når der er mange møder i løbet af dagen, kan man hurtigt blive træt i hovedet. Derfor deltager Camilla Ørtoft Jensen i den ugentlige powerwalk. – Til powerwalk får jeg snakket med kollegaer fra andre etager, som jeg normalt ikke taler med. Og så giver det meget mere energi at komme ud og gå ti minutter i stedet for at ty til kaffen, siger Camilla Ørtoft Jensen. Nogle gange kan det være svært selv at sørge for skiftende arbejdsstillinger i løbet af dagen. Derfor minder hun og en kollega hinanden om at hæve bordet og rejse sig op når bagdelen har sat sig lidt for meget fast i stolen. Sundhedsambassadør Anna Steffensen, HR En af de sundhedsambassadører der har været med til at igangsætte My Wellness-programmet, er Anna Steffensen. Hun har bl.a. arrangeret en volleyballkamp, og oplever at hendes kollegaer generelt bakker op om de mange aktiviteter. – De fleste er meget positive over for vores sundhedsinitiativer. Der er selvfølgelig nogle der er ikke går lige så højt op i det. Men der er det vores opgave at få pustet mere liv i sundhedsmotivationen og gøre det til en del af kulturen her, siger Anna Skinner og fortæller at de især bruger appen endomondo, hvor man kan registrere sit motionsniveau og konkurrere med kollegaerne, til at sætte skub i motivationen. |
Intelligent træning i arbejdstidenI 2015 offentliggjorde forskere fra SDU det to-årige forskningsstudie, Intelligent træning i arbejdstiden, der undersøgte effekten af træning i arbejdstiden. Arbejdspladserne Varde Kommune, TDC i Sønderborg, Socialstyrelsen i Odense og København, Nestlé i København og Esbjerg Kommune deltog i undersøgelsen. Efter et år var der tydelige effekter af træningen hos medarbejdere der trænede mindst 70 % af den tilbudte time om ugen: 6 % fik forbedret blodtryk 7 % fik bedre kondi 9 % blev stærkere og reducerede nakke/ skulder besvær 56 % reducerede deres korttidssygefravær 10 % fik markant forbedret helbred Medarbejderne oplevede selv at deres produktivitet steg med 10% Arbejdsevnen blandt deltagerne steg med 8 % 2-4 % færre kontakter til sundhedsvæsnet på grund af muskel- og skeletbesvær. Kilde: Ergonominyt |
Nestlés sundhedsstrategiNestlé er verdens største fødevareproducent og har gennem flere år arbejdet målrettet med sin sundhedsstrategi. Elastiktræning hver mandag og onsdag er et led i sundhedsstrategien, som også omfatter at alle medarbejdere får et grundlæggende kursus i ernæring. I en årrække har Nestlé gennemført Nestlé Nordic Challenge – 4EverFit, en otte-ugers konkurrence mellem de nordiske kontorer og fabrikker, hvor hovedfokus er søvn, motion og gode kostvaner. Det nye skud på stammen, der netop er startet i år, er konceptet My Wellness, et sundhedsprogram som giver medarbejderne mulighed for at motionere i arbejdstiden og tage aktive pauser i løbet af dagen, bl.a. med powerwalking eller elastiktræning. Derudover indgår en motionsklub, body-age-målinger, sportsevents og aktive teammøder i konceptet. Nestlé har gennem flere år haft fokus på forskellige sundhedstemaer som for eksempel work-life-balance. I år har der været ekstra fokus på pauser og introduktion til mindfulness. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.