En sund håndværkerkultur

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Alexander Tengbjerg

Det kræver en god form at udføre hårdt fysisk arbejde. Hos Hustømrerne arbejder man på at skabe en kultur, hvor sundhed og motion skal forebygge slid og løfte både effektivitet, energi og sammenhold.

Det rå, værkstedslignende look som landets sejeste crossfitstudier gør en dyd ud af at opnå, er Hustømrerne kommet nemt til. De har bare malet en firkant på betongulvet i virksomhedens lagerhal og dermed skabt et lille crossfitområde, hvor medarbejderne kan kaste med dæk og løfte jern, omgivet af værktøj, metalreoler og en autentisk duft af værksted.

Crossfitudstyret kan alle medarbejdere benytte, og det er især populært når der et par gange om ugen er holdtræning, fortæller Morten Sort Mouritsen. Han er administrerende direktør i Hustømrerne, som har fire afdelinger landet over med i alt 300 ansatte, primært håndværkere. 20-30 af medarbejderne har deres faste arbejdsplads på hovedsædet i Aarhus.

Store drenge

Morten, som har været hos Hustømrerne siden 2009, fortæller at sport og fysisk aktivitet altid har været en del af virksomhedens kultur, men de seneste år har det fået et mere bevidst fokus.

– Der er mange store drenge i faget. Og det kan godt være at de laver fysisk arbejde og går mange skridt på en dag, men det er ikke kun muskler de er bygget op af. En nylig opgørelse viste at tre ud af fire lå i kategorien ’mellemtung’ eller ’tung’. Så selvom tallene ikke altid er helt retvisende, så er der en udfordring, siger Morten, der selv har en baggrund som tømrer.

Han fortæller at kulturen på byggepladserne typisk lægger sig op ad den stereotype håndværkerkultur, hvor der ryger et ikke ubetydeligt antal morgentilbud og citronmåner ned.

– Dels er det selvfølgelig ikke sundt, men man arbejder altså heller ikke særlig effektivt på kage eller pølsebrød, bemærker Morten, som tilføjer at det dog er blevet bedre de seneste par år.

motion arbejdsplads

Gryden skal holdes i kog

Det er forskelligt hvordan man har sat motion på dagsordenen på de forskellige lokationer. Men crossfit-, yoga- og løbehold er blandt de gængse tilbud, og dertil deltager virksomheden i en række events som DHL-stafetten og Mandehørm, og kan selv finde på at arrangere en lørdag med fx padeltennis.

Holdtræningen ligger altid uden for normal arbejdstid. I Aalborg-afdelingen har der fx længe kørt et fast crossfit-hold hver tirsdag, torsdag og lørdag klokken 5 om morgenen (dog kl. 7 om lørdagen), og de fleste andre tilbud ligger efter fyraftenstid. Derfor kan det være svært at samle medarbejderne, når der er børn, familie, indkøb og madlavning der venter derhjemme.

Den største udfordring er dog at medarbejderne er spredt rundt på mange adresser, som geografisk kan ligge langt fra hinanden, fortæller Morten. Og selvom ’drengene’ som udgangspunkt elsker både sport og konkurrence, kommer motionen og den sunde livsstil ikke af sig selv.

– Det er ikke helt ligetil. Erfaringen er at det er en gryde der konstant skal holdes i kog, og at det kræver fast styring og koordination at holde en indsats i gang, fortæller Morten.

Han tilføjer at det naturligvis heller ikke er alle som har lyst til at deltage:

– Mange mener at de får rigeligt motion i deres job, som jo kan være meget fysisk krævende. Men netop fordi det er krævende, er det vigtigt at være i god grundform.

Konkurrence på kropsmål

En indsats som i høj grad har motiveret husets medarbejdere til at prioritere sundheden, er regelmæssige besøg af en fysioterapeut. Hun udfører en såkaldt kropsmåling, der blandt andet afslører kondition og fedtprocent, på alle i huset som ønsker det. Og det har alle faktisk ønsket, indskyder direktøren.

– Der har intet pres været, men her er mange konkurrencemennesker, og de fleste har endda valgt at hænge deres resultater op – og så konkurrere om hvem der kan forbedre tallene mest, fortæller Morten.

Målingerne, som blot er vejledende, har vist sig at kunne afsløre nogle udfordringer, så som at fange en potentiel diabetes. Målingerne følges op af konkrete råd til livsstilsændringer, specifikke øvelser eller hvad der måtte være relevant. Og derefter følges der løbende op via fysioterapeutens regelmæssige besøg.

– Vi havde for eksempel en medarbejder som efter sin første måling havde tabt sig meget. Men fysioterapeuten kunne konstatere at det primært – faktisk 90 procent – var muskler og ikke fedt. Den pågældende fik at vide hvordan han kunne træne og spise mere balanceret, så vægttabet blev sundt for kroppen og gav ham kræfter og overskud.

De regelmæssige fysioterapeutbesøg er nemme at sætte i værk for de faste medarbejdere i huset. Men størsteparten af medarbejderne befinder sig som nævnt ude på diverse byggeprojekter, og her bliver det vanskeligt. Dog ikke umuligt. I Aalborg har Hustømrerne haft en såkaldt sundhedsbus til at køre rundt til byggepladserne, så målinger og rådgivning kommer ud til medarbejderne og ikke omvendt. Planen er at bussen snart skal på tur igen.

Mange gode grunde

Morten Sort Mouritsen mener det er et fælles ansvar at skubbe til en uhensigtsmæssig kultur – både for medarbejdere og ledelse:

– Der stilles jo krav til den fysiske form hos politiet og lignende faggrupper, og som håndværker kan man sige at kroppen er dit vigtigste redskab, og derfor er det afgørende at du holder dig i god form. Man har som tømrer mange tunge løft i løbet af dagen, og er grundformen i orden, er risikoen for skader meget mindre, påpeger han.

Sundhedsindsatsen er primært for medarbejdernes helbreds og trivsels skyld. Men virksomheden får selvklart også meget ud af at medarbejderne holder sig sunde:

– Vi har fx ældre medarbejdere, som med deres erfaring og evner kan løse opgaver ingen andre kan, og det er rigtig meget værd for os at de ikke bliver slidt ned og må stoppe med at arbejde før tid.

– Jeg tror på at vi får gladere, mere motiverede og mere effektive medarbejdere, og at vores fokus på sundhed er med til at fastholde og tiltrække arbejdskraft, fastslår direktøren. Og nok så væsentligt øger motionen holdånden og trivslen, mener han:

– Ganske vist er her på mange måder en traditionel håndværkerånd. Men her er heldigvis en god tone. Vi laver sjov, men udstiller ikke nogen negativt. De fælles aktiviteter ryster folk sammen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.