Træning i naturen er meget andet end løb

Af: Charlotte Højberg, fysioterapeut med speciale i udendørs efterfødselstræning, ejer af Mammafit.dk

Det er skønt at løbe en tur i skoven eller langs vandet. Men der kan være mange grunde til at man ikke kan eller har lyst til at løbe. Derfor er det godt at huske at der findes mange andre muligheder for at træne i naturen.

Glæden ved – og interessen for – træning i den fri natur har ligget i mig i mange år, både privat og i mit arbejde som fysioterapeut. Derfor startede jeg for fem år siden mit eget firma, Mammafit, som foreløbig har træningshold i fire sjællandske byer. Her tilbyder jeg bl.a. efterfødselstræning på små hold ude i den skønne natur. Året rundt. I (næsten) al slags vejr.

Og det er en fantastisk oplevelse – visuelt, træningsmæssigt og socialt – for både mødre, børn og mig selv at kombinere varieret og sjov træning med de dejlige omgivelser i skoven eller ved havet, hvor træningsruterne ligger. I træningen tager jeg hensyn til deltagernes individuelle fysiske og psykiske formåen, og målet er at finde motivation og lyst til træning i naturen, på netop det niveau man hver især er. Samtidig giver træningen masser af energi når alle sanser stimuleres i den friske luft.

Træningen skal være sjov og funktionel. Det er ikke kun gang og løb (med barnevogn), men også øvelser hvor vi bruger naturens egne redskaber og på den måde virkelig mærker at vi er ude, og hvor vi afsøger hvad kroppen kan. Babyerne deltager i barnevogne eller babyjoggere, og også de lidt større børn deltager i træningen.

Det er meget givende at træne sammen med andre, og der er flere gode grunde til at deltage på et lille hold frem for et stort. Den individuelle og professionelle vejledning på et mindre hold sørger for at man får den maximale effekt af træningen – uden at overbelaste kroppen eller fremprovokere skader og unødige smerter. Derudover er der den sociale kontakt mellem deltagerne – vi udveksler erfaringer og sjove oplevelser, og alle bliver ekstra motiverede til at møde op, fordi man ikke blot er “en i mængden”. 

Holdtræning i naturen giver så meget glæde at mange af mødrene har ønsket at fortsætte, også efter deres barsel. Det er simpelthen vanedannende, på den gode måde! Så nu udvider Mammafit til aftenhold – uden ungerne og også for dem der ikke har fri i dagtimerne. For sådan en gang træning midt i den skønne natur efter en arbejdsdag, det fylder i den grad energi-depoterne op! 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.