Ta’ cyklen – også om vinteren

Af: fribikeshop.dk og Marianne Nørup, journalist

Colourbox

Mange frygter at cykle om vinteren i sne og sjap, og sætter derfor cyklen i garage i månedsvis. Men sådan behøver det ikke at være. Vi har samlet 10 gode råd til at cykle sikkert om vinteren

•   Tag af sted i god tid, så du ikke skal stresse rundt i trafikken.

•   Pak dig ind i godt vindtæt tøj. Selvlysende/pangfarvet tøj giver dig ekstra god synlighed.

•   Pak din cykel let, og undgå tasker, kurve eller andet der kan gøre det svært at styre cyklen.

•   Gode cykellygter Sæt nogle gode og godkendte cykellygter på, så du kan blive set, og selv lettere kan manøvrere i trafikken. Lygterne skal lyse vejen godt op. Husk også reflekser, så du er synlig for de andre i trafikken.

•   Dine dæk skal være bløde og ikke være for hårdt pumpede, så får du det bedste greb på vejen. Generelt giver bredere dæk et godt vejgreb. Pigdæk er det allerbedste når der er is på vejene/cykelstierne.

•   Undgå skarpe og pludselige sving – sving i en stor blød bue, så har du bedre styr på cyklen. Sørg for at bremse ned før svinget, og slip bremsen inden du begynder at dreje.

•   Brug både for–og bagbremsen når du bremser. Bagbremsen kan anvendes til at justere din fart, og forbremsen sikrer kraftig nedbremsning. Hvis hjulene begynder at skride, så slip bremserne.

•   Tjek bremserne jævnligt så du sikrer at de stadig er i stand til at bremse. Hold øje med fælgbremser, da de især kan ise til, og din bremseeffekt derved bliver ringere.

•   Hold afstand –både for din og andres sikkerheds skyld. Din bremselængde øges når der er is og sne på vejene.

•   Hold fokus – når der er is og sne på vejene, er det vigtigt at holde fokus på kun det. Hold øje med cyklisten foran dig med god afstand, og følg den bane der er lavet i sneen i forvejen.

•   Smør godt – din cykel kan nogle dage være stivfrossen, derfor er det godt jævnligt at smøre kæde, kabler og lås med en våd olie. Sæt din cykel i kælderen eller i en aflåst garage, så holder din cykel længere. Vi anbefaler at du vasker din cykel for snavs inden du smører den. Du kan se en video om vedligeholdelse samt vask af cyklen på www.fribikeshop.dk.

Sidst men ikke mindst: HUSK DIN CYKELHJELM! 5-10 cyklisters liv kan reddes og omkring 800 hjerne- og kranieskader undgås hvert år, hvis alle cykler med hjelm.

Kilde: www.fribikeshop.dk


Daglig cykling gør livet længere og bedre – og holder vægten nede

Bedre kondition, mindre fedt på kroppen og lavere blodtryk. Færre kilo. Bedre humør og større overskud. Det er blot nogle af de gevinster du får ved at tage cykle dagligt. Og så viser undersøgelser at levetiden er 4-5 år højere for folk der cykler, end for dem der lader sig passivt transportere til job, indkøb og fritid.

Kilder: Idrætsfysiolog Morten Zacho på pol.dk M.fl.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.