Sundhed er et bevidst valg

Thorkild Rasmussen, journalist

I hummel er næsten alle ansatte fysisk aktive, og det er ikke tilfældigt. Firmaets meget bevidste sundhedspolitik var også afgørende da Mads smed 30 kilo på et halvt år.

I takt med at IT- og supportchef Mads Due Thomsens anciennitet steg, steg også tallene på badevægten. Og han er ikke i tvivl om hvorfor: Han motionerede for lidt, og han havde en tendens til at vælge de nemme og lidt trælse løsninger når han skulle spise. Lidt hurtig mad og en sodavand på tankstationen i de år hvor han kørte meget på landevejen. Og det blev ikke meget bedre da han fik stillesiddende kontorarbejde, for hummel havde hverken kantine eller kostpolitik.

Det fik den kendte sports- og modevirksomhed imidlertid da den flyttede ind i nye, spændende lokaler i den ombyggede ubådshal på havnen i Aarhus i 2011. Og det store fokus på sundhed, som gennemsyrer virksomheden i dag, var helt afgørende for Mads, da han for ca. to år siden besluttede sig for at lave en sundhedsmæssig håndbremsevending og komme af med nogle af de overflødige kilo.

– Der er rigtig meget fokus på sund livsstil i hummel, og det er klart virksomhedens ånd og sunde madordning der har gjort at jeg er lykkedes med projektet. Når man gerne vil leve sundt, er det jo fedt at man ikke bliver mødt af en lagkage når man kommer ind af døren om morgenen. Eller at der står chokolade rundt omkring på bordene, fortæller Mads og peger på snackskålen på bordet, hvor der nu er sunde nødder, hvis man har brug for lidt ekstra energi.

Fra sofa til Alpe D’Huez

Da den nu 34-årige Mads Due Thomsen tog det store skridt at lægge sin livsstil om, kickstartede han det sammen med to kolleger. De meldte sig ind i et lokalt fitness-center, som er et af flere firmaer hummel har en rabataftale med. Heftig spinning og en sund kost med kraftigt underskud af kalorier var den opskrift han valgte.

Og han blev godt hjulpet med moralsk opbakning fra kollegerne, som ofte gav skulderklap og spurgte til hans projekt og på den måde støttede og forpligtede.

Forpligtet følte Mads sig også af et ambtiøst mål han satte sig sammen med nogle kammerater: Hvis det lykkedes ham at smide 25 kilo på seks måneder, så ville de sammen tage til Sydfrankrig og cykle op ad det berømte bjerg Alpe D’Huez. Et mål der kan lyde vanvittigt, selv i sammenligning med de berømte ”Rigtige Mænd” fra DR.

For at nå det satte Mads ekstra turbo på med en løbeapp, som nøje guidede ham til at komme væk fra sofaen og i stedet blive i stand til at løbe fem kilometer. Samtidig cyklede han de bakkede veje omkring Skanderborg tynde.

På de seks måneder nøjedes Mads dog ikke med at tabe 25 kilo. Han tabte faktisk 30 kilo, og i august sidste år kom belønningen.

– Jeg kørte op ad Alp D’Huez, og det gik forbavsende godt. Jeg klarede den på 1 time og 12 minutter, fortæller han lettere stolt.

Det er svært at forestille sig Mads Due Thomsen 30 kilo tungere end han sidder der i hummels mødelokale. Og man fornemmer klart at han ikke har nogen intentioner om at komme derop igen. Han er blevet en del af et team som har masser af fokus på sundhed og motion.

– Ånden i huset er bare sådan fordi vi er en sportsvirksomhed. Selv om vi har elevator, så tager man selvfølgelig trappen. Her er hverken slik- eller sodavandsautomater. Til gengæld er her rigtig mange som træner, og folk er søde til at spørge og hjælpe med at nå målene. Jeg føler mig som en del af et fællesskab, og det passer jo også godt til hummels motto ”Change the world through sport”, slutter Mads.

Sundhed med til jobsamtalen

Når hummel stiller en christianiacykel til rådighed hvis en medarbejder har et ærinde inde i byen, så er det ikke kun fordi firmaet sponserer et fodboldhold på Christiania. Det handler i høj grad også om signaler. Med cyklen viser man at man hellere vil bidrage til høj puls og sund livsstil end at tilføre Århus mere forurening og trafikkaos. Og så har firmaet heller ikke noget mod at vise at man går sine lidt egne veje. Det samme signal sender i øvrigt den store karmafigur der troner inden for hovedindgangen. En ejendommelig sammensmeltning af en fodboldspiller og en buddha-figur.

Da den tidligere ubådshal blev indrettet til hummels nye hovedkontor for de 135 medarbejdere, var der fokus på trivsel og kreativitet. Et sted man kunne have det godt og tænke nye tanker. En ergoterapeut blev taget med på råd ved indretningen. Og medarbejdernes sundhed blev et virksomhedsanliggende i forhold til at sørge for sund mad af friske råvarer og til at skaffe fordelagtige tilbud til diverse fitnesscentre m.v. Områder som hører under HR-afdelingen. Og ifølge HR-chef Lone Lisberg skyldes det ikke kun at hummel er en sportsvirksomhed som gerne vil sende de rigtige signaler over for bl.a. de mange gæster fra sportens verden.

– Vi lægger stor vægt på sundhed, og at vores medarbejdere får god energi og velvære af den mad de spiser i hummel. Vi er en performance-orienteret virksomhed på den sunde måde . Hvis man skal yde noget, er man nødt til at leve forholdsvis sundt. Det handler om god energi og glæde, simpelthen, forklarer 47-årige Lone Lisberg, der har været ansat i hummel i 10 år.

Ifølge Lone Lisberg bliver virksomhedens sundhed tænkt ind allerede ved rekruttering af nye medarbejdere. Til samtalerne spørger hun åbent og ærligt – også om ansøgernes fritidsinteresser og forhold til sundhed og sport. Selv om det ikke er et krav at man er sund og aktiv, så er det plus hvis man er bevidst om en sund livsstil.


God mad er krumtappen

Christina Hag på 48 er firmaets receptionist, og samtidig er hun serviceteam manager. Det betyder at hun bl.a. er ansvarlig for frokostordningen, som er en af krumtapperne i hummels sundhedsindsats. Og det er ikke tilfældigt hvilken mad der serveres, selv om hun i lighed med de to kolleger understreger at de ikke er fanatiske og sagtens kan nyde køkkendamens hjemmebag en gang imellem.

– Tidligere havde vi ingen frokostordning, og det var lidt tilfældigt hvad folk spiste. Men da vi flyttede ind i de nye lokaler, valgte vi at få mad fra et godt køkken ude i byen. Og vi ser meget på at det er fedtfattig og proteinrig mad med masser af sunde salater. Og så har vi altid frisk, overvejende økologisk, frugt, der står til fri afbenyttelse rundt om i huset. Noget der er rigtig populært, fortæller Christina Hag, der indtil et grimt cykelstyrt og en brækket skulder for et år siden selv var en af de mange aktive medarbejdere i huset. Hun håber dog at overvinde skrækken og komme i gang igen med at cykle de små 20 kilometer på arbejde.

Christina Hag forklarer at det ikke kun er den fysiske sundhed der bliver tænkt på i hummel. Også sociale arrangementer gennem personaleforeningen eller ude i afdelingerne spiller en stor rolle for teamånd, trivsel og samarbejde. Hvad enten det er at snorkle efter fladfisk eller sejle på vandscooter i havnebassinet. Eller det er en gang høvdingebold eller badminton.

Sådan støtter hummel sundhed og trivsel

Sund frokostordning

Fri frugt (overvejende økologisk)

Rabataftaler med tre fitness-centre

Sundhedsforsikring

Personaleforening

Ryste-sammen-ture med aktivt indhold

Christianiacykel til fri afbenyttelse

Gode badeforhold og aflåselige skabe

Årlige trivsels-handleplaner udarbejdes

 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.